Földi paradicsom

Victor B. Ortiz New York-i építész bemutatja a Taperá House nevű radikális, mégis egyszerű lakóépület koncepcióját. A házat ősi taperá építkezési stílus ihlette: az egyszerű blokkokat egy monumentális tetőlap kapcsolja össze.

A ház magában hordozza tervezett helyszínének, a Rio de Janeiro közelében található buja, tengerparti városnak, Paraty-nak az értékeit. A friss és kortárs építészeti műalkotást a letisztultság, az üvegfelületek és egyszerű burkolatok jellemzik.

Taperá House
Victor Ortiz háromszintesre tervezi a Taperá House-t, noha messziről alacsony, de hosszú épületnek tűnik. A három szint a táj folyamatos lejtéséhez alkalmazkodik. A legfelső szinten található a bejárat és az olyan társasági terek, mint a nappali és étkező, a konyhai részleg, a reggeliző szoba és a vendéglakosztály. A középső szint három lakosztálynak ad otthont, amelyek padlótól mennyezetig érő ablakokkal rendelkeznek. A legalsó szint pedig igazi társasági tér: egy házimozival, szabadtéri étkezővel és szoláriummal felszerelt terasz.

Taperá House
A tervező kifejezetten ügyelt arra, hogy a ház a lehető legnagyobb mértékben kihasználja a természetes fényt és szellőzést. Az egyes tömböket egy karcsú és íves, könnyűfém tető fogja össze, amely lehetővé teszi a levegő keringését. Minden blokk bőséges növényvilággal rendelkezik, ezért természetes és bensőséges hangulatot árasztanak. Mivel az üvegfalak a ház minden pontjára beengedik a napfényt, kevesebb szükség van mesterséges világításra.

Taperá House
Victor Ortiz helyileg kitermelt faanyagból építené a ház minden részét a bútorrészektől kezdve az ablakkeretekig. Ily módon a bútorelemek és az építészeti dizájn izgalmas és egységes formanyelvet alkotnak, mely az egész házban érvényesül.

Taperá House

Az oszlopok részletei például hagyományos ácsmunkával készülnek, amely hozzájárul, hogy építkezéskor kevesebb vasat kelljen használni, valamint hogy a mobilis belső elemek harmonizáljanak a teljes szerkezettel.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek