Függőkert a tengeren

A Hidden Portside új szuperjachtja újabb bizonyíték arra, hogy a fenntarthatóság és a luxushajózás nem zárja ki egymást. A barcelonai székhelyű tervezőstúdió egy innovatív 50 méteres, Naboo néven ismert hajót írt ki, amely a környezetbarát berendezést és a nulla károsanyag-kibocsátású meghajtást párosítja a formatervezett esztétikával.


NabooA karcsú, ezüstszínű hajó törzsét újrahasznosított alumíniumból kovácsolták, és kanyargós körvonalakkal van tele. A stúdió szerint ez a “gyűrűs koncepció” segít abban, hogy a tipikus lineáris áramlás helyett másfajta mozgásérzetet teremtsen a fedélzeten.

Naboo
Ahogy a neve is mutatja, a szuperjachtot valójában részben a Star Wars ihlette. A Naboo egy kitalált bolygó a kedvelt sci-fi franchise univerzumában, és zöldellő terep jellemzi. Ennek megfelelően a hajó futurisztikus belseje bőséges zöld növényzettel büszkélkedhet.

Naboo
A Naboo középpontjában egy hatalmas belső udvar áll, amely több mint 1000 négyzetméteren terül el. A plüss társalgón és báron túl ez a tér egy epikus függőleges kertnek ad otthont, amely mindhárom fedélzetet összekötve emelkedik a magasba. Mindkét oldalán összecsukható platformok találhatók, amelyekről könnyedén kijuthatunk az óceánba.

Naboo
A zen beach club egy szinttel feljebb, a főfedélzeten található, és egy jakuzzival és bárral rendelkezik. Máshol ezen a fedélzeten található egy nyitott konyha vagy “séfház”, ahol a tengerészek kiváló kilátást kapnak az aprólékos ételkészítésre, valamint négy kabin, amelyekben nyolc vendéget tudnak elhelyezni.

Naboo
A hídfedélzeten található a pazar főnöki kabin, amely egy 108 méter hosszú saját terasszal és egy másik jacuzzival várja a vendégeket. A kapitányi kabin szintén ezen a fedélzeten található, közvetlenül a kormánynál.

Naboo
Ami az alsó fedélzetet illeti, 8 méter hosszú garázzsal és egy teljes arzenálnyi hajótároló helyiséggel van felszerelve, valamint egy második konyhával, ahol a nyolcfős legénység dolgozhat.

Naboo
A Naboo nagyvonalú méretei ellenére a hajónak szinte nincs is szénlábnyoma. A hajó elektromos meghajtással és napelemekkel van felszerelve a tetőn a napozóterasz helyett. Ez lehetővé teszi, hogy tiszta energiával működjön, és károsanyag-kibocsátás nélkül hajózzon a tengereken.

Naboo

A klímaberendezés túlzott használatának elkerülése érdekében a stúdió egy sor intelligens PCM-et (fázisváltó anyag) épített be, amelyek elnyelik a hőt. A felépítményt ultra-fényvisszaverő fémfestékkel látták el, amely taszítja az UV-sugarakat és hűvösen tartja a belső levegőt.

Naboo
“A Naboo egy másik életstílust képvisel, az “intelligens luxust”, amelyben a fenntarthatóság gondolkodásmód, amely megőrzi a múlt szépségét és eleganciáját, de a jövő innovációjára támaszkodik” – áll a stúdió közleményében.

Naboo

Naboo

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek