House Wolin

A zürichi Pankowska & Rohrhofer építi a House Wolin házat, a lengyel Balti-tenger partján fekvő pásztorvidékbe ágyazott üdülőházat. Az A-keretes faszerkezet a „Brda” házakra emlékeztet, az előregyártott faházak elterjedt regionális tipológiájára, amelyet Lengyelország kommunista korszakában népszerűsítettek, mint költséghatékony megoldást az államilag támogatott üdülőterületek és üdülőhelyek számára.


A projekt Rem Koolhaas nagyméretű szerkezetekről szóló kijelentéseinek ellentétes végét vizsgálja, amely szerint a mag és a burkolat közötti térbeli elkülönülés olyan mértékben növekszik, hogy a belső és a külső két különálló építészeti egységgé válik.

Ezzel szemben a House Wolin az ellentétes térbeli jelenséget vizsgálja. Kis léptékéből adódóan a belső és a külső tér között átmenetet képező határainak sajátos jellemzői válnak a projekt meghatározó térbeli minőségévé.
A ház három szintből áll, amelyek mindegyike sajátos tulajdonságokkal rendelkezik. A földszint kiemelkedő módon nyílik a természeti környezet felé, két nagyméretű terasza pedig a lakótér kiterjesztésével képez folyékony átmenetet a belső és a külső tér között. A földszint alatt a fürdőszoba egy kis ablakon keresztül kapja a természetes fényt, így egy introvertált teret hozva létre.

Az alvóhelyiség a legfelső szinten található, ahol egy nagyvonalú ablak az égre irányítja a kilátást.

A House Wolin ház anyagválasztásánál a tervezőcsapat a fenyőfát választotta domináns elemként. Mind a külső homlokzaton, mind a belső falakon fenyő rétegelt lemezeket alkalmaznak, amelyek a belső bútorokra és szekrényekre is kiterjednek.

A padlózaton fenyőfából készült lécek találhatók. A szín kulcsfontosságú elem a House Wolinban, hozzájárulva az egyes szintek jellegzetes hangulatához.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek