Kultúrára alapozva

A Saya Villa, amelynek neve a tulajdonos szülővárosának helyi dialektusából származik, és „árnyékot” jelent, a napfénynek a formális struktúrára gyakorolt kölcsönhatásából merít ihletet. Az iráni Team Group építészstúdió javasolta ezt az építészeti megoldást, amely a hagyományt, a kultúrát és a modernitást a fény és az árnyék harmonikus táncában egyesíti.


E lakóprojekt megkezdésekor az építészek a megrendelő szülőhelyének, Targhroud falunak a kulturális környezetét vizsgálták. Ez a kutatás egy egyedülálló életmódot tárt fel, amelyet az egyszerűség és az erős családi kötelékek jellemeznek.

Itt olyan a viselkedéskultúra, amely nagyon egyszerű, szabályozott és korlátozott a családon kívüli kapcsolatokban, és nagyon merész, dinamikus és homogén a családon belül”. Ez a kulturális felismerés képezte az építészek tervezési alapvetését.
A Team Group Saya Villa tervezési folyamata a kontrasztos elemek párbeszédét foglalja magában. Az építészek megjegyzik, hogy a külső megjelenés alapján a szerkezet célja, hogy a nyugalom és a rend érzetét sugallja, erős, mégis megnyugtató jelenlétével, amely a kőben gyökerezik.

Ezzel szemben a belső tereket dinamikus és folyékony terek formálják. Ezt a kettősséget a tér gondos manipulálásával, a töltés és ürítés fogalmainak alkalmazásával, valamint a lágy ívek átölelésével érik el, amelyek hívogató belső teret hoznak létre.
A Saya Villa elrendezésének középpontjában az iráni viselkedés és kultúra alapelvei állnak, amelyeket a Team Group Design egy modern család igényeibe szőtt bele. Tisztelettel adózik a központiság, a magánélet és a hierarchia jelentőségének, miközben a forma, a textúra és a színek harmonikus keverékét öleli fel.

A design tiszteletteljes tisztelettel adózik a környezetének, hidat képezve az időtálló hagyományok és a kortárs életmód között.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek