Így kell óvodát építeni

Kína délnyugati, Yunnan provinciájában van egy óvoda, amelynek olyan a formája, mint egy nyalókának. A Dika Kindergarten Design Center által tervezett ‘Lollipop ideal garden’ építése 2017-ben kezdődött, és 2019 elején fejezték be. A masszív épület 10,684 négyzetméter, és kedves karaktere feldobja az amúgy monokróm környezetet.

'Lollipop ideal garden'

Az építészek nyalóka formájúra tervezték az épületet, így egy kör alakú struktúrából, valamint egy ezt metsző egyenes szárnyból áll. Az épület körkörös része ad otthont a nyitott udvarnak, amit játszótérként használnak. Négyemeletnyi tanulószoba néz a központi térre, ahonnan meleg, természetes fény áramlik az épület belsejébe.

'Lollipop ideal garden'

Az épület pasztell rózsaszín homlokzata a gyerekekét és a felnőtteket is a cukorkára és a naplementére emlékezteti, így hívogató színezetet ad a helynek.

'Lollipop ideal garden'

A rózsaszín színátmenet lágyítja az épület betonjának hűvös és kemény jellegét, miközben stimulálóan hat az óvodások képzelőerejére. A homlokzaton különböző méretű kör alakú ablakok láthatók a hagyományosabb kocka és téglalap nyílások mellett. A változó formák egy dinamikus felületet hoznak létre, és egyedi megvilágítást hoznak létre az épületen belül.

'Lollipop ideal garden'

Az épületet teljes egészében egy hatalmas játszótér veszi körül, amelyen van futópálya és számos labdajátékokhoz kialakított pálya. A nyalóka tetején egy karikatúraszerű arc is látható, amelynek szájából a gyerekek le tudnak csúszni.

'Lollipop ideal garden'

A’Lollipop ideal garden’ már elnyerte az arany díjat a pekingi dizájn héten, és a 2019-es Golden Pin Design Awardon is részt vesz. Az óvoda tervezőit a gyerekek rajzai és az utópiáról alkotott elképzelései ihlették a város új látványosságának tervezése során.

'Lollipop ideal garden'

'Lollipop ideal garden'

'Lollipop ideal garden'

'Lollipop ideal garden'

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek