Így képzeli el a Notre-Dame üvegtetejét az Apple Store dizájner cége

A tűzvészt követően, amely részben lerombolta az ikonikus Notre-Dame de Paris katedrálist, a francia miniszterelnök építészeti pályázatot hirdetett a tetőszerkezet modern újjáépítésére. Az Eight Inc. egy izgalmas tervvel állt elő, amelyben üveget használnának az új tetőhöz.

Notre Dame

A terv szerint az eredeti állapotába állítanák helyre a Notre-Dame megsemmisült részét, de ehhez üveget használnának. Minden dekorációs elemet, így a szobrokat is újraalkotnak, és éjszaka megvilágítanák őket az igazán látványos megjelenésért. A Dezeen szerint a cég, amely az eredeti Apple Stores-t tervezte, és olyan speciális üveget használnának hozzá, amivel nincs szükség egyéb támasztékokra, amelyek elronthatnák a tökéletes hatást.

Notre Dame
Ennek az üvegnek a használata ugyan kézenfekvő választás, és az jelenti, hogy nem fog károsodni az olyan vandalizmustól, minthogy követ dobnak rá, de a jégeső sem jelenthet problémát, ugyanakkor számos kérdés felmerül, a súly, a költségek, az építési engedélyek kapcsán, a kivitelezést nem is említve.

Notre Dame
Ezek a megfontolások túlmutatnak az elképzelésen, és az eddigiek alapján nincs is tervben a megépítése. Még ha az építészek úgy is döntenének, hogy tovább viszik a projektet, még mindig kérdéses, hogy milyen formát fog ölteni a Notre-Dame.
Amióta a francia kormány bejelentette a pályázatot, és hogy öt éven belül be kell fejezni a Notre-Dame katedrális újjáépítési munkálatait, számos kritika érte őket, és egy nyílt levél, amelyet több ezer akadémikus és kurátor írt alá, és amely szerint több időt kellene hagyni a munkálatokra. A francia szenátus ezután úgy döntött, hogy a katedrálist az eredeti állapotába kell helyreállítani.

Notre Dame
Tárgyalnak róla, hogy miként lehet a szenátus döntése, miszerint az eredeti állapotba kell helyreállítani a katedrálist, és a Macron kormánya által vágyott új dizájn között közös nevezőre jutni, de egyelőre ez a megállapodás még várat magára.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek