Kőbe vésve

A Maine állambeli Ethan Stebbins nemcsak költő, akinek munkáit már sokan publikálták, hanem tervező is. Szobrászati tárgyai is tele vannak költészettel – bennük Ethan a természet szépségét dicséri.


A főként kővel és fával dolgozó tervező ezek plaszticitását és karakterét kutatja. Munkáiban a japán Wabi-Sabi esztétika inspirálja, vagyis az egyszerűségben, a természetességben és a tökéletlenségben keresi a szépséget. Minden anyag feltárja egyedi textúráját és jellegzetességeit, legyen az gránit vagy kőris, fenyő, dió.


A Maine állam tengerparti részén található stúdióját körülvevő természeti tájtól vezérelve Stebbins átgondoltan választja ki a partvidékről származó törmelékes köveket. Ezeket a köveket aztán kézzel vágja és cizellálja anélkül, hogy elveszítené természetes felületük jellegét.


„Munkám elsősorban arra épül, hogy nagy figyelmet fordítok a szerves anyagok tulajdonságaira” – mondja Ethan Stebbins.


Stebbins a két médium – a fa és a kő – lehetőségeivel játszik a hagyományos japán szobrászati technikák, a szubtrakció és a minimalista asztalosmunkák segítségével. „Értékelni kell egy bizonyos fa- vagy kőfajta egyedi tulajdonságait, mielőtt megformálnánk és összekötnénk a kettőt” – magyarázza.


A magas szintű kézművesség, az anyag tisztelete, a minimális beavatkozás segít olyan elegáns darabok létrehozásában, amelyek megmutatják, hogy kevesebből mindig többet lehet kihozni.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek