Kint is vagyok – bent is vagyok

Az A Work of Substance tervezőstúdió által tervezett ‘The Ravine’ ház Ubud trópusi erdejébe illeszkedik, keretbe foglalva a buja háttér fenséges látványát. Az építészet könnyedén belesimul a bali tájba, elfedve az érintetlen környezet és az épített határait, nevét a környező területet formáló meredek szakadékok után kapta.

A tervezőcsapat a zöldellő és szelíd környezetből kiindulva finom formanyelvet választott, amelyet finom vonalak és visszafogott színpaletta fejez ki. A kétszintes épületet természetes anyagok hatják át, a tégla- és kőkeretezésű külsőt a helyi eredetű fából készült belső tér lágyítja.

Ez az anyagválasztás tükrözi a félreeső vályogépület nyerseségét, míg a növényzet és a hatalmas áteresztő nyílások használata gyengéd kapcsolatot teremt a természettel.


Az A Work of Substance tervezőcsapata arra törekedett, hogy folyamatos párbeszédet teremtsen a “The Ravine” belső és külső részei között. A bútorokban és világítótestekben leírt lágy és finom formák a balinéz kultúra, a kézművesség és a népi jelleg gazdagságát ünneplik.

Ahogy a lakók végigsétálnak a házban, a beltéri és a kültéri élet közötti elmosódott határvonal aprólékosan ábrázolódik, az élénk növényzet pedig körbeöleli az ingatlant, sőt néha udvarok formájában behatol a belső térbe.


Az építészeti séma két részre oszlik; az egyik az alvóhelyiségeknek, a másik pedig a lakótereknek ad otthont. A hagyományos trópusi építészetre reflektálva, ahol a természethez való kapcsolódás dominál, a földszinten nagyvonalú nyílások találhatók, amelyek a fák lombkoronái között élvezik a buja panorámát, és kényelmes fülkéket vezetnek be a gondolkodáshoz és a szemlélődéshez.

A csigalépcső szoborként áll a házon belül, és a felső szintre vezeti a felhasználókat, fenntartva az elszigeteltebb jelleget. Padlótól a mennyezetig érő ajtók vezetnek be egy fából készült fedélzetre, ahol egy úszómedence lebeg a zöld oázis felett.

A mesterséges tökéletesen összefonódik trópusi hátterével, élénk ritmusban, így bontakozik ki egy érzéki természet által áthatott tér. Egy olyan hely, ahol nem világos, hol kezdődik és hol ér véget a természetes és az ember alkotta építészet – osztotta meg a csapat.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek