Lombház szálló

A WH studio olyan házakat épített a kínai Hangcsouban, melyek együtt egy nagy csoport fára emlékeztetnek. A Senbo Resort fa-házai organikusan belesimulnak a hegyvidéki erdőségbe. Minden egyes „óriás fa” hat faházikóból áll, melyekhez a vendégek kívülről, cikk-cakkos útvonalakon tudnak „felmászni”. A különböző magasságban lévő házikók teraszai mintha faágak lennének, melyek elegendő teret nyújtanak szabadtéri szabadidős tevékenységekhez.

A WH studio a Senbo Resort házait egy-egy nagy faként képzelte el, melyeknek három fő alkotóelemei az alapzat, a kiépített járda és a házikó. Az egyes épületrészeket egymásra halmozták, így a házikók elérése a famászás illúzióját adja.

Lombház

A házikók összessége úgy néz ki, mint egy csoportnyi fészek a negyed gazdag növényvilágában. „Hosszas tűnődés után, fokozatosan alakult ki, mi is az alapgondolat,” nyilatkozta a studio. „Nem az elszigeteltség, hanem a közelség élménye erősíti a fészek-érzetet – ez volt az eredeti ötlet, házak csoportja mint fészkek a faágakon.”

Lombház

A dizájn minden részletét a kettősség és egyensúly fogalma határozza meg. „Kereskedelmi jellege és hegyvidéki környezete miatt a tervezés során arra törekedtünk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt kép és absztrakció, kültér és beltér, valamint geometria és természet között,” teszi hozzá a WH studio.

Lombház

A farönk utánzatok is a fészek-témát hivatottak előhívni, anélkül, hogy műlombkoronával a túlzásba vitt imitációs kísérlet eredményeinek tűnnének. A tetőknek nincs eresze, és egyszerű geometriai formákat követnek, a házikók homlokzatán pedig a környező erdő képei tükröződnek.

Lombház

Mivel a faházak a családok és a fiatalok körében a legnépszerűbbek, az épületek házikóinak két típusa van: egyiknek kettős lejtős teteje és konkáv terasza van, a másiknak pedig vágott sarkú, négylejtős tetőszerkezettel és konvex erkélye.

Lombház

„Az utóbbi hozzájárul a tündérmese-hatáshoz,” véli a kínai stúdió. „Az eredeti tervrajzban egy csúszda is van a teraszról, hogy még játékosabb hatást érjünk el. Mikor éjjel felgyúlnak a fények, mintha a hét törpe meséjébe csöppennénk.”

Lombház

Lombház

Lombház

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek