Másfél millióért folyt el az idő

Egy 1967-es Cartier London Crash 1,5 millió dollárért kelt el, ami majdnem a duplája a legmagasabb becsértéknek, és új világrekordot jelent. A 18 karátos sárgaaranyból készült karóra a Loupe This – egy viszonylag új online aukciósház, amely az eladást vezette – szerint az egyik legkorábbi modell, amely aukcióra került.


„A Crash olyan keresett óra hírében áll, amelyet a Cartier nem bocsát piacra túl gyakran” – írta az óráról Eric Ku, a Loupe This társalapítója. „Rejtélyes eredettörténetével és rendkívüli ritkaságával gyorsan a Cartier-rajongók kedvencévé vált, amelyért rajonganak.”
Ez a meg nem erősített háttérsztori tüzes autóbalesetet és szerencsés véletlent foglal magában, és ahogyan a súlyosan sérült óra megérkezik a Cartier londoni üzletébe. Akárhogy is jött létre a London Crash, mindenképpen ámulatba ejtő. A „csavart végű” Cartier Ovalnak tervezett Crash fekete római számokkal, törtfehér számlappal és kék acélmutatókkal rendelkezik. Belsejében a Jaeger-LeCoultre által aláírt Calibre 841 kézi felhúzású óramű található.

Cartier London Crash
A modellt Jean-Jacques Cartier, a Cartier London akkori vezetője és Rupert Emmerson tervező alkotta meg a 60-as évek közepén. Cartier úgy döntött, hogy a londoni üzletnek saját órákat kell készítenie, és a Crash modelljei mára a legkeresettebbek közé tartoznak, mióta az órát először legyártották ott.
A Crash esetében a két férfi a korszak szürrealista őrületéből merített ihletet, és az óra Dalí 1931-es Az emlékezet állandósága című festményét idézi.

Cartier London Crash
A London Crash szerdán elkelt változata némileg megkopott, de a leírása szerint kiválóan megőrizte eredeti állapotát, ami valószínűleg hozzájárult a rekordot döntő eladási árhoz. A korábbi rekordot egy 1970-es Crash tartotta, amely tavaly a Sotheby’s genfi árverésén csaknem 885 000 dollárért került eladásra.
Tekintve, hogy a kikiáltási ára mindössze 50 dollár volt, a ’67-es London Crash határozottan jól teljesített.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek