Megépült a világ leghosszabb 3D-nyomtatással készült hídja

A pekingi Tsinghua Egyetem professzora, Xu Weiguo által vezetett csoport felépítette a világ első 26.3 méter hosszú 3D-nyomtatással készült betonhídját.

Megépült a világ leghosszabb 3D-nyomtatással készült hídja Shanghai városában

A 3.6 méter széles híd gyalogosok számára készült és a shanghai Baoshan kerületben található. A híd ívelt formájához a zhaoxiani Anji-híd adta az inspirációt, amely 1400 évvel ezelőtt épült. Ez Kína legrégebbi hídja. Bár a terveket egy ősi formára támaszkodva készítették el, mindenképpen a jövő felé lépkedhetünk rajta, hiszen a 3D-nyomtatást már egyre gyakrabban alkalmazzák az építészetben.

Megépült a világ leghosszabb 3D-nyomtatással készült hídja Shanghai városában

„A híd befejezése nagy lépést jelent a technológia számára, hiszen rengeteg kutatás, fejlesztés és gyakorlati tapasztalat kötődik hozzá. Ezenkívül pedig végre a kínai 3D-nyomtatást felhasználó építészeti technológiája is világszínvonalúra fejlődött.”

Megépült a világ leghosszabb 3D-nyomtatással készült hídja Shanghai városában

Az ívhíd 176 elemből áll, amelyeket két 3D nyomtatórendszerrel készítettek el. A projekt elkészítése 450 órát vett igénybe. A tervezők szerint sokkal olcsóbb volt így megépíteni a hidat, mint a hagyományos eljárással, hiszen nem volt szükség hozzá például betonacél felhasználására, ami lényegesen csökkentette a költségeket. A hidat érzékelőrendszerrel szerelték fel, amely figyeli, hogyan deformálódik a beton az idő múlásával és a használattal. Ez az információ később óriási segítséget fog jelenteni a 3D-nyomtatással készült építészeti projektek során.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek