Meseszerű Bert faházak

A festői osztrák erdőkben megbújva négy csőszerű építmény úgy bukkan fel, mintha egy mese lapjairól lépett volna elő. A Precht építészstúdió által a BaumBau tiny-homes startup céggel közösen tervezett szeszélyes lakóházak az úgynevezett Bert – egy minimális környezeti lábnyomú, moduláris faház-koncepció – első installációi.

A Pogusch vidéki faluban található Steirereck am Pogusch étterem vendégeinek és személyzetének szállásaként szolgálnak ezek az egyedi szerkezetek a képzelet és a környezetbarát tervezés keverékének igazi bizonyítékai.
Chris Precht, a Precht társalapítója egy nemrégiben tartott Architecture Project Talk során megvilágította a Bert eredetét. Precht elmondta, hogy a projektet egy gyermek gátlástalan kreativitásával közelítették meg, és azt kérdezték, hogy egy fantáziadús fiatal elme mit találna ki. A cél egy olyan épület megtervezése volt, amely a gyermeki álmodozó látomást a minimális környezeti hatás és a szerkezeti stabilitás nagyon is felnőtt szempontjaival harmonizál.
A Bert faházak mindegyike előre gyártott, keresztirányban rétegelt fa (CLT) elemekből épült, amelyeket egy gyárban készítettek, majd a helyszínen szereltek össze. Ezeket az egységeket egy kör alakú betonalapra helyezték egymásra, így minden egyes faház minimális alapterületű, ugyanakkor stabil alapot biztosít. Az összeszerelés minden egyes iterációval egyre hatékonyabbá vált, és a végső Bert-szerkezet felállítása mindössze egy napot vett igénybe.
A moduláris rendszer lehetővé teszi a különböző konfigurációk és elemek sokféleségét, amelyek mindegyike egy 2019-ben kifejlesztett katalógusban előre megtervezett. Ez a rugalmasság növeli a Bert szerkezetek intrikáját, mivel azok az igények és a környezet alapján alkalmazkodhatnak és bővíthetők.
A fa zsindellyel burkolt faházakat nagy, kerek ablakok díszítik, amelyek olyan szeretett rajzfilmfigurák szemeit utánozzák, mint a Szezám utca Elmója vagy a Minyonok a Despicable Me-ből.

A belső tér hű marad a földhözragadt, természetes esztétikához, sötétebb hangulatot teremtve, amely ellentétben áll a külső fával. A bútorok is a csőformához ragaszkodnak, fekete textíliákkal és indirekt világítással, amely szinte éterinek tűnik.
Miközben a Bert faházak játékos, fantasztikus hangulatot idéznek, mélyebb célt is szolgálnak. Chris Precht a természet átalakító erejét hangsúlyozta, különösen a városlakók számára, akik ritkán szabadulnak ki a városi korlátok közül. Az erdők és hegyek évezredes szépségével körülvéve az emberek új perspektívát nyernek az élet nagyobb rendszerében elfoglalt helyükről.
A Precht és a BaumBau közötti partnerség a tervek szerint egy évtizedig tart, és olyan építmények létrehozására összpontosít, amelyek alternatív turisztikai élményt nyújtanak. A kalandvágyó és természetkedvelő embereket megcélozva ezek a moduláris faházak nem csupán egyedi építészeti megoldásokat ígérnek, hanem egy önfelfedező utazást és a természeti világunk nagyobb megbecsülését is.
Ahogy egyre több építész fordul a fenntartható tervezés felé, az olyan projektek, mint a Bert, azzal tűnnek ki, hogy könnyedén ötvözik a környezetvédelmi szempontokat a fantasztikus képzelettel. A Peter Pichler Architecture Dolomitokban épült faházaihoz hasonló javaslatokkal úgy tűnik, hogy a szakma felismeri a természettel harmóniában való építkezés fontosságát. Azáltal, hogy a terveket a környezeti és a fantáziadús tájakra alapozza, Bert új utat kínál a jövő építészete számára.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek