Minél nagyobb, annál jobb

Az Asquared Naval Design új megajacht-koncepciója azonos nevet visel a 16. századi holland vitorláshajókkal (azaz a fleute-tel) – a Fluyt ennek ellenére egy radikálisan futurisztikus hajó.


A 360 láb hosszú, gyönyörű óriás a dizájn, a meghajtás és a felszereltség tekintetében is határokat feszeget. És még csak egy év telt el azóta, hogy a fiatal brit cég – amely nem összetévesztendő az Asquared Engineeringgel, amely szintén épít szuperjachtokat – bemutatta a Cube nevű, hasonlóan forradalmi szuperjacht-koncepcióját.

Asquared Naval Design
A megajachtot hosszú, áramló vonalak és éles, hegyes orr jellemzi, melyekből egy különleges könnycseppforma rajzolódik ki. A tervezők szerint az acél hajótesttel és alumínium felépítménnyel rendelkező háromszintes hajó a holland hajóépítés aranykorát idézi.
„Különleges külseje a modern minimalista hajótest és az antik gyorsvitorlás hajók meglepő szimbiózisa” – fogalmazott Andrey Gusev, az Asquared munkatársa.

Asquared Naval Design
A 60 láb széles és a körülbelül 4000 GT belső térfogatú hajóban nem valami szűkösek a terek. Az Asquared még nem mutatta be a belső elrendezést, de biztosan nem lesz hiány kabinokban.

Asquared Naval Design
A felső fedélzet hátsó részében egy gigantikus üvegfenekű végtelen medence található, amely önmagában nagyobbnak tűnik, mint egy dayboat. Ügyesen beépítették az alatta lévő főfedélzetbe, így a víz összeköti a két teret. Az orrban a szokatlan, különálló kormányállás szándékosan elkülönül a tulajdonos fedélzetétől, hogy privát szférát biztosítson a tengerészek számára.
A főfedélzetet számos pihenőhellyel, valamint az elülső részen egy helikopter-leszállóval is felszerelték, mely utóbbi megkönnyíti a megajachtra való fel- és leszállást.

Asquared Naval Design
A meghajtást illetően egyelőre nem sok részlet derült ki, de Gusev állítása szerint a hajó hibrid meghajtású. Több mint 140 négyzetméternyi napelemmel is fel van szerelve, amelyek a nap energiáját az elektromos motorok meghajtására használják fel.
Ki gondolta volna, hogy egy régi holland hajótípus ilyen modern és egyedülálló megajachtot inspirálhat.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek