Sanya lélegzetelállító tengerpartja

Kína egyik legnépszerűbb és leghíresebb belföldi nyaralóhelye, Sanya tengerpartján épül meg Büro Ole Scheeren Sanya Horizon nevű üdülőhelye.

A projekt legfőbb célja, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a lélegzetelállító kilátásból és közben minimális terhelést jelentsen a környezet számára. Ezért a végső terv hatszögletű ráccsal burkolt, egymásra helyezett, íves blokkok sorozataként öltött testet. A függőleges kialakítással lehetővé vált az építmény alapterületének csökkentése, illetve a hullámzó kertek létrehozása, ahol a természet betör az épületbe.

Sanya

Trópusi üdülőhely függőkertekkel

A Sanya Horizons Resort 160 méterrel a zöldellő fátyol fölé emelkedve egyedülálló ökológiai menedéket kínál a látogatók számára. Bár a projekt két IHG márkájú szállodát foglal magában (Regent Sanya Bay és a Hotel Indigo Sanya Bay), a tervezőcsapat egyetlen ikonikus épületben egyesítette őket, ahelyett, hogy két különálló épületet tervezett volna.

Sanya
A Sanya Horizons egymásra helyezett vízszintes blokkjai úgy ívelődnek, hogy átöleljék az óceánt, és pazar kilátást nyújtsanak a nagy kékség felé. Rengeteg növényzet kandikál ki a rétegek közötti nyílásokból, egyetlen függőleges dzsungelt alkotva. Minden emeleten láthatók a természet kibújó jelei, melyek arra ösztönzik a vendégeket, hogy elmerüljenek egy zöld fátyolban és a gyönyörű kilátásban. Az élmény fokozása érdekében a vízszintes nyílásokba privát teraszokkal és medencékkel rendelkező exkluzív villákat integráltak.

Sanya

Az épületben egy ablakszerű, hatemeletes nyílás tátong, amely egy többfunkciós kültéri fedélzetet kínál, ahonnan akadálytalan kilátás nyílik kelet felé a tengerre, nyugat felé pedig a naplementére. Az óriási, 153 méter széles végtelen medence (a világ egyik legnagyobbika) az óceán fölé magasodik.

Sanya

A kombinált szállodai blokkok alapvető szerkezeti hatékonysága mellett az épület nyílásai javítják a porozitást, és ezáltal minimalizálják a szerkezeti szélterhelést. Az egyterű szállodai szobák elrendezése lehetővé teszi a teljesen természetes keresztszellőzést, és csökkenti a gépi hűtés szükségességét. A homlokzatot erkélyek és közlekedőfolyosók hatszögletű rácsával burkolták, amely teljes védelmet nyújt a nap ellen, és ezáltal tovább csökkenti az épület energiafelhasználását. Ezekkel a stratégiai lépésekkel, valamint a bőséges zöld növényzet integrálásával a Sanya Horizons rendkívül környezettudatos és fenntartható épületté válik, mely tiszteletben tartja a környező tájat és az egész bolygót.
Az építészek nagy jelentőséget tulajdonítottak a külső dizájnnak is. Az épület szelíd hullámai az óceán hullámait és fodrozódását tükrözik. A kertek még jobban összekapcsolják a természetet az épített környezettel, létrehozva azt, amit az építész Ole Scheeren úgy jellemez, mint „az építészet és a természet egyetlen szinergikus élettérré való összeolvadása”.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek