Sluishuis lakópark

A Bjarke Ingels Group (BIG) és a Barcode Architects a Sluishuis lakópark projektjével egy ikonikus új mérföldkövet készít el Amszterdam számára. A projekt a víz, a vidéki táj és a város találkozásánál áll, és az IJburg növekvő lakónegyedében helyezkedik el. A VORM, a BESIX Real Estate Development és a BESIX Nederland által fejlesztett és épített Sluishuis a tipikus amszterdami épülettömb kortárs fordítása, amely a tengerparti fekvéséből merít.


Az épület egyedi geometriával formálódik, és az egyik sarkából kiemelkedik, hogy a vizet a lépcsőzetes udvarra invitálja. A szerkezetek úgy tűnik, hogy a víz felszíne felett lebegnek, miközben a tengerre látogatókat a part mentén kialakított barátságos zöld teraszokkal fogadják IJburgban.

Barcode Architects
A most bemutatott Sluishuis lakóparkkal a Bjarke Ingels Group és a Barcode Architects 442 lakást hoz Amszterdamba. Az egységek között bérelhető és saját tulajdonú lakások váltakoznak, amelyek a különböző jövedelmi szintek és korosztályok számára alkalmasak. A projekt egy központi udvar köré szerveződik, ahonnan minden lakás megközelíthető. Belülről minden lakás kifelé nyílik, és a természetes napfény elárasztja, ami az épület térfogatából adódik.
A lakástípusok gazdag változatossága a kompakt városi stúdióktól a „vízi sport” apartmanokig terjed. A legfelső két szinten található duplex penthouse lakások úgy lettek kialakítva, hogy kapcsolatot teremtsenek az udvarral és az IJmeerrel. Az épület lépcsőzetes szakasza mentén a prémium lakások napfényes, fából készült tetőteraszokra vezetnek, amelyek a környékre néznek.

Barcode Architects

A konzolos rész alján lévő lakásokból pazar kilátás nyílik az IJ-re és közvetlenül a vízre. Ezek az egyedi egységek a víz fölé lógnak, és a ferde homlokzatot átvágó nagy ablakokkal nyílnak. Innen a lakók a közvetlenül alattuk hajózó hajókat láthatják.
A lábazat változatos programoknak ad majd helyet, beleértve egy vitorlásiskolát, egy vízi sportközpontot és egy éttermet tágas napozóterasszal. A lakók és a látogatók az udvaron keresztül léphetnek be és a Sluishuis tetejére vezető sétányról a látogatók és a lakók látványos kilátást élvezhetnek a vízre és a környékre. Az épületet harmincnégy lakóhajóval körülvett mólós sétány veszi körül. A móló tájkép különböző kikötőhelyekkel, ülőteraszokkal és úszó kertekkel ösztönzi a vízzel való kapcsolatot.

Barcode Architects
Anyagpalettáján keresztül a Sluishuis lakópark egyszerre törekszik a környezetével való kontrasztra és kapcsolatra. A tervezőcsapat természetes anyagokat választott, hogy az épület megjelenése idővel is gazdag és természetes maradjon. Az absztrakt, kezeletlen alumíniumból készült homlokzat visszatükrözi a vizet, és a nap bármely szakaszában más és más megjelenést kölcsönöz. Ezzel szemben a lépcsős tetőteraszok és a móló sétánya fából készült.
A Sluishuis az egyik legfenntarthatóbb épület, amely a közelmúltban készült el. Az energiateljesítmény együtthatója (EPC) 0,00. Az épület fűtési igényét a kiváló szigetelési technikák, a hármas üvegezés, valamint a szellőzőrendszerek és a zuhanyzók hővisszanyerésének kombinálásával sikerült minimalizálni. Az épület fűtését energiahatékony távfűtés és hőszivattyúk kombinációja biztosítja a melegvíz és a hűtés számára.
Az épület fűtési, hőszivattyús, szellőzési és LED-es világítási energiafogyasztását teljes egészében mintegy 2200 négyzetméternyi napelem biztosítja. E műszaki szempontok mellett a Sluishuis fejlesztése során nagy figyelmet fordítottak a zöldfelületekre és a vízgyűjtésre is. A homlokzaton, az oldalakon és az udvaron helyi növényfajokkal beültetett kertek találhatók. A zöld növényzet a tetőteraszokon keresztül felfelé fut a beépített növénytartókban. A tetőn ez kellemes zöld hangulatot teremt.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek