Sziget for sale

A 11 hektáros, vadonban elterülő menedék, amelyet idén júniusban a Sotheby’s Concierge Auctions árverésen bocsátanak árverésre, a dán Bjarke Ingels Group (BIG) építésziroda és a brit Vollebak márka tervezőasztaláról származik.

A Bjarke Ingels szubverzív építész által vezetett BIG a vonalakon kívüli tervezésről ismert. Hasonlóképpen, a Vollebak az elmúlt évtizedben az „intelligens” ruházattal próbálta a határokat feszegetni. Közösen megalkották egy élő, lélegző ökoszisztéma saját verzióját, amely lehetőséget kínál lakóinak az alacsony hatású életmódra.


Az Új-Skócia partjainál található, találóan Vollebak-sziget csak hajóval, kajakkal vagy egy mérföldes úszással érhető el. A sziget lakói buja erdei tájakra és csak fókákra számíthatnak, mint szomszédokra. Nem csak egy darab vadregényes földet kapnak azonban. Az eladás a BIG tervezési kizárólagos jogait is magában foglalja, az említett tervek tervezési engedélyével.


„A Vollebak-szigettel egy pillantást akartunk nyújtani az embereknek a jövőbe – egy víziót arról, hogyan élhetnénk egy napon a bolygónkon -, de olyat, amely ma már a valóságban is megépíthető” – magyarázza Nick Tidball, a Vollebak társalapítója. „Miközben az éghajlatváltozás, az űrgyarmatosítás és az erőforráshiány bizonytalan világa felé tartunk, a Vollebak Island egy valóban fenntartható jövőt képzel el itt a Földön, ahol az építészet, a design és az anyagszerűség kéz a kézben dolgozik a természettel, nem pedig ellene.”


A Vollebak-sziget középpontjában az Earth House áll. Lényegében egy kis faluról van szó, amelyet 3D nyomtatási technológiával keltenek életre. A kenderbetonból és sziklából készült kilenc, egymáshoz kapcsolódó építmény négy hálószobát, egy nappalit és egy étkezőt kínál. Bájos nádfedeles kályhákra is számíthatsz.


Máshol egy japán stílusú fürdőházban a környező alapkőzetből kivájt áztató kádak találhatók. A Vollebak-sziget természetesen a környezet csodáit helyezi előtérbe: Például egy csillagvizsgáló szobából gyönyörködhetsz az éjszakai égboltban, és saját magad termelheted meg az élelmiszert egy üvegházban vagy egy napenergiával működő növényszobában. Ha pedig eljönnek a nehéz idők, a keleti parton található bunkerszerű faház a legszélsőségesebb időjárási körülményeknek is ellenáll.


„Mi a jövő ruháit készítjük, Bjarke pedig a jövő építészetét” – teszi hozzá Steve Tidball, aki ikertestvérével együtt alapította a férfi ruhamárkát. „Ezért akartuk egyesíteni erőinket, hogy valami igazán egyedit alkossunk – egy olyan víziót a világról, amilyennek mi látjuk”.


A fenntartható paradicsom e szeletének természetesen ára van. A sziget várhatóan 5 és 10 millió dollár közötti összeget fog érni a közelgő árverésen, bár semmi máshoz nem hasonlítható a piacon.


„A Vollebak-sziget egyszerre varázslatos otthon és műalkotás” – teszi hozzá Simon Shaw, a Sotheby’s Global Fine Arts alelnöke. „Bjarke Ingels víziójához hűen, valóban fenntartható és inspiráló módon képzeli újra a világban való létezésünk módját.”
A licitálás június 8-án kezdődik és június 14-én zárul a New York-i Sotheby’s-ban.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek