Tájépítészet

A mumbai székhelyű Kunal Maniar & Associates egy delhi bungaló környezetének tájtervezését veszi át, két különálló betonszerkezetet „elemi” szálakkal összekötve.

Annak érdekében, hogy a táj zökkenőmentesen illeszkedjen az épített formához, a projekt a természet négy eleméből merít a koncepcionális tervezéshez. A terv a tájépítészetet történetmesélésként közelíti meg, és három különböző térélményt sző egybe, amelyek egymásba folynak, és a teret egyetlen összefüggő egésszé kötik össze.


Közvetlenül a nappali előtt egy nagy betonmonolit áll, amelyet előszeretettel neveznek „Shanti padnak”, utalva a bungaló nevére, a „Shantiniketan”-ra. Az érintetlen fehér szín a „shanti” vagy a „béke” eszményét testesíti meg, és a nyugalom tulajdonságait sugározza a térbe. A minimalista forma a hindu isten, Siva háromágú szigonyának finom görbületét idézi. A keletre néző terület bőséges napfényt élvez, és meditációra vagy baráti összejövetelekre szolgál.


Ebből a privát zónából kilépve a kerthelyiséggel találkozunk, amelyet három oldalról egy ropogós „Malpighia” sövény zár körül. A tervező számára a folyamat fontos része a térnek a személyes élményekkel való összekapcsolása, így a tervezés nosztalgikus érzést kelt.

‘A helyiség szűkössége és a madárfürdőben lévő víz nyugtató hangja olyan környezetet teremt, amely elősegíti az önvizsgálatot, mivel a kétoldalt elhelyezhető pad lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy élvezzék a meghitt környezetet’ – magyarázza Kunal Maniar.

A szobából az udvari kertbe lépve egy süllyesztett ülőhely díszíti a zöld gyepfelületet, amely a tábortűz köré fészkelődő gyülekezési zónát alkot. A tűz, a víz, a föld és a levegő elemei a bonyolult kialakításon keresztül kapcsolódnak össze ezen a területen.

„Fontos számomra, hogy munkáimmal a természet alapelemeinek együttélése előtt tisztelegjek. Erősen hiszek abban, hogy a lélekkel teli tájtervezés képes újra összekötni az embereket ezekkel az elemekkel’ – osztja meg az építész.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek