Tájban ház

A Totoro House a CplusC építészeti műhely munkája, egy felújítási és bővítési projekt egy meglévő családi házon Sydney-ben. A projektet a stúdió Ghibli Totoro című animációs fantáziafilmjének fizikai manifesztációjaként fejlesztették ki; és a családon belüli és a tájjal való kapcsolatok feltárása volt a cél. A terv játékosan keveri a belső és külső tereket, miközben a megrendelő szoros kötelékét a fizikai térbe ülteti át.


Totoro House A Totoro House kialakításakor a CplusC építészeti műhely a japán “shakkei” vagy “kölcsönzött táj” fogalmából merített, amely harmonikus hidat képez a belső és a külső tér között. A projekt játékos válasz az eredeti ház és a hátsó udvar közötti kapcsolat megszakadására, amely a lejtős terepnek köszönhető, és nem tette lehetővé az ügyfelek számára, hogy otthonukban élvezhessék a kertet. Az új bővítés a kettő közötti hiányzó láncszemként funkcionál egy fokozatos függőleges átmenet révén, amely összeköti a belső és a külső tereket.

Totoro House
“Három évtizeddel ezelőtt a Ghibli stúdió Totoro című animációs fantasyje megtanított minket a kapcsolatok fontosságára; a családdal, a barátokkal és a természettel” – jegyzi meg a sydney-i építészstúdió. “A Totoro House a kapcsolatokról alkotott elképzelések fizikai megnyilvánulása, mind a családon belül, mind a tájjal.”

Totoro House
Az otthon fő hálószobáját és szociális tereit a hátsó udvarra nyíló keretes kilátás, valamint a belső és a külső közötti küszöböt feloldó nagyméretű nyílások jellemzik. Eközben a méretes ablakok hangsúlyozzák a terek nagyvonalúságát, és meleg délutáni fényt vonzanak be. A nappali, az étkező és a konyha egyetlen, egymásba fonódó térben egyesül, amely zökkenőmentesen átfolyik az udvarra.

Totoro House
A kör alakú motívum az étkező, a nappali és a fő hálószoba terein ível át, hogy átmenetet képezzen a belső és a külső tér között. A japán shakkei koncepcióból merítve az iskolai napokon nyugalmat ad a háznak, miközben összeköti az otthont a hátsó udvarral, ahol esténként családi sportolásra nyílik lehetőség.

Totoro House

A nyugati homlokzaton „mászókák” nyújtanak a lakóknak egyfajta magánéletet és biztonságot anélkül, hogy hagyományos kerítésre lenne szükség, ugyanakkor a CplusC egy ausztrál keményfa fakerítést is illesztett a keleti oldalra, amely kényelmes védelmet és elkülönítést teremt.

Totoro House