Tatár színház

Kihirdették a Galisgar Kamal Tatár Állami Akadémiai Színház építészeti pályázatának nyerteseit: az első helyet a Kengo Kuma & Associates által vezetett konzorcium nyerte el. A konzorciumban részt vevő stúdiók közül megemlítendő még a Werner Sobek AG, a Wowhaus Bureau és a Bakulin German Alekszejevics építész kreatív műhelye is.


A projekt várhatóan 2025-ben valósul meg, új otthont adva az egyik legrégebbi tatár nemzeti színháznak, a Galaszgar Kamal Színháznak. A művészi épület a Tatár Köztársaságot és helyszínének történetét ünnepli majd „a tatár művészet megjelenítésével, gazdag repertoárjával, valamint különböző technikák és a tatár nyelv használatával”.

Kengo Kuma
A Kamal Színház tervpályázatán a csapatoknak „a nemzeti kultúra azon részét kell kifejezniük építészeti nyelven, amelyet a színházi társulat évtizedek óta ápol és hirdet”.A Kengo Kuma által vezetett nyertes csapat a Kabani tavon előforduló természetes „jégvirágokból” merített ihletet. Télen az épület vizuálisan összeolvad a tó felszínén csoportosuló jégszilánkokkal.

Kengo Kuma
Ebből a természeti jelenségből inspirálódva tervezték meg a város új építészeti látványosságát, amely három csarnokból áll. Az univerzális, keleti főcsarnokot kreatív és oktatási stúdiók, egy nyilvános tér, valamint próbatermek és adminisztratív területek egészítik ki.

Kengo Kuma
A Kengo Kuma csapata a táj meghosszabbításaként tervezte meg a Kamal Színházat. Az épített térbe egy sétaút-hálózattal és vízparti pihenőhelyekkel rendelkező parkot integráltak. A tervezők kiemelték, hogy az épület a Tatár Köztársaság szellemiségét fejezi ki. Míg a külseje élesnek és zártnak tűnik, a belső tér lágy és vendégszerető.

Kengo Kuma

A világítási koncepció a következő: megvilágítják az előcsarnok meleg belső terét, majd a homlokzat háromszög alakú paneljei szétszórják a fényt. A belső térben a világos díszítésű lambéria a hagyományos tatár kézművességre utal, és barátságos légkört teremt.

Kengo Kuma

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek