Tunguska

A LEFTdesign által tervezett TUNGUSKA nevű étterem dizájnja az oroszországi Krasznojarksz térségében lévő szibériai tajga szépségét és erejét érzékelteti. A beltér a mára elavult hagyományos orosz dekorációt elhagyva adja vissza az étterem természetes környezetének atmoszféráját. A projektet a természetbarát alapanyagok és a zero-waste koncepció teszik teljessé.

LEFTdesign

Amint azt a modern légjavító berendezések is sejtetik, az új étterem kialakításában kulcsfontosságú volt a természetvédelem és a felelős fogyasztás. Az egyik legfőbb feladatot egy olyan nyitott konyha kiépítése jelentette, amely egy olyan, hagyományos orosz sütővel rendelkezik, aminek azonban szennyezőanyag-mentes szellőztetőrendszere van.

LEFTdesignA LEFTdesign úgy döntött, a beltér hangulatával megpróbálják a végtelennek tűnő észak-szibériai tajgát visszahozni és a térség vizeit dicsőíteni – a Jenyiszej és a Tunguszka vize is hallal és hússal látja el a helyieket, melyek egyrészt mindennapi élelmet jelentenek Szibéria északi részén, másrészt a TUNGUSKA kínálatában is megtalálhatók.

LEFTdesign
A projekt során felhasznált alapanyagok nagy részét a térségből nyerték: a padlózat egyfajta terrazzo burkolat, amely a Jenyiszej köveiből készült, a bár és a konyha pultjait pedig a helyi bányák gránittömbjeiből alakították ki.

LEFTdesign

A térelválasztókat és falakat fatörzsekből formálták, melyek évekig száradtak a közei erdőben. Ráadásul a fémcsöves konyhai elszívó, a sütő és a lépcsők is a Tunguszka partján található sziklákra emlékeztetnek.

LEFTdesign
A kézzel készített padlóvilágítást tradicionális horgászszerszámok ihlették, melyeket az északi halászok használnak. A kanapék fém háttámlája visszaveri a fényt, és így apró szigeteknek tűnnek egy folyóban, a mennyezet fém borítása pedig úgy hullámzik, akár az északi fények.

LEFTdesign

Az alsó szinten található mosdók különleges hangulatát a zene fokozza, melyet a sámánok torokéneke ihletett. Mindennek egy olyan egyedi, nyugodt és kényelmes tér az eredménye, ami valódi luxusérzetét nyújt.

LEFTdesign

LEFTdesign

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek