Úgy néz ki, mint egy LEGO-ház

Lengyelországban, Poznań külvárosában egy dombra építve találjuk meg ezt a különleges „födémházat”, amely egyfajta építészeti gyakorlat keretében jött létre: a Mode Lina egy egyszerű, bonyodalommentes háromszintes építmény, amely úgy néz ki, mint egy LEGO játékszerkezet.

Az építészeknek bele kellett szerkeszteniük a struktúrát a meredek terepbe, és bár számítottak is a kihívásra, a megoldás és az ebből következő volumetria meglepően, szinte már gyermekien könnyűnek bizonyult.

Mode Lina

A Mode Lina esetében a három emeletet födémekkel választották el, így az épület nagyban hasonlít a gyermekek kedvenc LEGO blokkjaira. A földszinten található a ház műszaki része, valamint egy garázs. Ezt a területet konstruktív födém borítja, amely lehetővé teszi a felette levő szint tervezésének rugalmasságát.

Mode Lina
Az első szintet 5 fülkére osztották, amelyek kulcsfontosságú funkciókkal rendelkeznek: öltöző, vendég hálószoba, fürdőszoba, funkcionális tér a konyhával kombinálva, valamint a kémény az audió és videó infrastruktúrával együtt.

Mode Lina

A fülkék közötti helyeket üvegfalakkal választották el, így a nappali zökkenőmentesen „belefolyhatott” az ebédlőbe és az ott keringő folyosókra. Az emeleteken a födémek szervesen kifelé nyúlnak, hogy teraszokat hozzanak létre.

Mode Lina

A második szint az elsőhöz hasonló módon egy újabb táblával van elválasztva. Azonban itt a fülkék elkülönülnek, és két kisebb önálló házszerű szerkezetet alkotnak. Az egyikben a szülői hálószobája található, valamint egy szekrény és egy fürdőszoba is helyet kapott. A másodikban pedig a gyermekek hálószobáját találjuk, egy további félemelettel, amely az első emelet nappali terei felett húzódik.

Mode Lina

Az épület alakja harmonikusan illeszkedik a környezet összképéhez. A hatalmas táblák vízszintesen érdekes kontrasztot hoznak létre a magas domboldallal ugyanakkor teret is teremtenek a város panorámájára lepillantó teraszok számára.

Mode Lina

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek