Vincenzo De Cotiis milánói otthona

A milánói építész, művész és dizájner, Vincenzo De Cotiis akármilyen ipari területet stílusossá varázsol – és ezúttal saját otthonát mutatja be, melyet a nyugalom szigeteként jellemez. Milánó külvárosában, egy 18. századi kastély területén található otthon az épület történelme és szépsége előtt tiszteleg és Cotiis, a kopott tárgyak iránti szeretetéről árulkodik.


A 300 m2-es, fényes lakás nagy belmagassága, parkettája és összekapcsolódó szobái elegáns hangulatot árasztanak. Vincenzo de Cotiis úgy döntött, hódolatának jeléül érintetlenül hagyja az épület szerkezetét, és az évek során, a különböző tulajdonosok által felrakott és kiépített rétegek visszabontása útján tárja fel a kastély történetét.

Vincenzo de Cotiis.
„Sok időt fordítottunk arra, hogy lehámozzuk az évek során felrakott rétegeket: a sok-sokévnyi festéket, tapétát, az álmennyezetet, a csúnya padlószőnyeget” – mondta Vincenzo de Cotiis.

Vincenzo de Cotiis.
Vincenzo de Cotiis

„Amit ezek alatt találtunk, az tökéletesen tökéletlen, elnyűtt, mégis csodálatos. Elő akartam hívni azt a kellemes hangulatot, amit az eredeti beltér nyújtott. Az volt a célom, hogy a jellegzetességeket megtartva érvényesülni hagyjam az eredeti színeket, mennyezet, és a természetes fényt. Aztán átgondoltam, mi az, ami ténylegesen igényel valamilyen korszerű beavatkozást.”

Vincenzo de Cotiis.
Minden egyes szobát a De Cotiisra jellemző nyers, mégis pazar esztétika jellemzi: hangsúlyossá válnak bennük a málladozó vakolat, a boltívek, az eredeti öntvények és a kopott színek.

Vincenzo de Cotiis.

„Úgy döntöttem, kihangsúlyozom a korábbi dizájnt, majd néhány, azzal kontrasztban álló elemmel gazdagítom tovább, hogy egy vizuálisan rendkívül izgalmas, ugyanakkor tiszteletteljes eredményt kapjak” – fejtette ki Cotiis.

Vincenzo de Cotiis.

„Miután megszabadultam a tapétáktól, úgy hagytam a falakat, ahogy voltak, így aztán egy kicsit fog a vakolat, ha nekidőlök. Minden szobának más színe van. A könyvtárban például rózsaszín, az egyik hálóban kék, a másikban meg okkersárga falfestmény díszeleg. Még mindig láthatók a 18. századi stukkók aranyozott maradványai. Ez kivételes, hiszen gyakorlatilag mindent a saját ízlésemre szabtam. Tele van a lakás különböző dizájner darabokkal.”

Vincenzo de Cotiis.
A lakosztályban helyet kapott számos saját tervezésű műalkotása, melyeket mind olasz stúdiók gyártottak. A szobrok a beltérhez hasonlóan azt az esztétikai kategóriát képviselik, amit de Cotiis a tökéletes tökéletlenként emleget.

Vincenzo de Cotiis.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek