E20, a minimalista betonház

Feltűnő építmény lett a Steime Architect betonból készült monolit dizájnja a Stuttgarttól jó 30km-re fekvő Pliezhausen nevű kis falu egyik csendes utcájában. Az utcára néző új épület betontömbjében csupán néhány vágás jelenti az ablakok helyét. Míg a kristály formájú ház hosszúkás, párhuzamos oldalai miatt még mindig kapcsolódik az épített környezethez, mégis kontrasztos a szomszédos épületek rövidebb oldalának kúpos végeivel.

Steime Architect

A homlokzatok ferde elrendezése teszi lehetővé, hogy az épület nyit a környező kültéri terek felé, a lakók számára váratlanul kiterjedő kilátást kínál a távolból. A hagyományos gerendás tető és az enyhén emelkedő terep megerősíti a ház szögletes, szobrászati hatását, amelyet egy hatszögletű alaprajzra terveztek.

Steime Architect

A házba belépve egy mély vágást ejtünk a betonrengetegbe, először a kertre emlékeztető szobát érjük el. Innen egy egyszárnyú lépcsőn át jutunk el a lakóterületre.

Steime Architect

A meglehetősen keskeny és magas bejárat felfelé nyíló térré alakul, melyet egyértelműen a tetőszerkezet többszörös hajtása határol, ahogy a házon haladunk keresztül, a nyitott és zárt területek folyamatos párbeszédet alkotnak. Az ablakok vízszintesen nyílnak az 50m vastag beton héjból a hullámos táj képkereteként.

Steime Architect

A ház minden szobája felveszi kristályos formáját, a falak trapéz elrendezése a térbeli kapcsolatok sokféleségét jelképezi, melyek különlegességét a felfelé lejtős mennyezeti felületek adják. A gyerekek és szülők szobái közvetlenül kapcsolódnak a nappalihoz és a egy fordított paralelogrammaként osztja fel a teret a konyha és étkező között.

Steime Architect

A minimalisztikus, mégis robusztus, monokróm beton masszív héjazatot ad a háznak kívül-belül. Kívül a durván fűrészelt falemez zsaluzatnak köszönhetően a beton szilárd, élénk textúrát kapott. Belül a hajtogatott betonfelületek formatervezési szempontból simák és ellentétben vannak a tömör tölgy szerkezetek meleg árnyalataival.

Steime Architect

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek