Fibonacci, az úszó versenyzongora

A Fibonacci nevű elektromos katamarán, bár inkább hasonlít egy úszó versenyzongorára, autótervezők keze alatt született, akik úgy gondolták, hogy a yacht építés világa készen áll a jövőbe tekinteni.

Az Icona Design Group a Fibonacci elektromos katamarán vonalait úgy írja le, mintha “zongorára emlékeztetne”. Nevét a középkori matematikusról kapta, aki felfedezte a természetben rejlő geometriát és az ezen alapuló számsorozatot. A 16 és fél méteres koncepció jacht jelzi az autó tervező cég debütálását a jachtok világában. A progresszív gondolkodás evolúciója áll a díjnyertes autonóm koncepció járművük, az Icona Nucleus mögött is.

Icona Design Group

“Szerettük volna az utazás futurisztikus vízióját felhasználni, ezen esetben a vízen” – nyilatkozta Samuel Chuffart, az Icona alelnöke és globális tervezési igazgatója. “A holnap hajózási élménye nem csupán a rajongók részére elérhető, a technikai evolúcióval és a fenntarthatósággal a hajókat másként kell tervezni, hogy az emberek széles köréhez elérjen.”

Az új technológiákra és tervezésre támaszkodva olyan cégekkel együttműködve fejlesztette ki a Fibonaccit, mint a haditengeri építészek olasz cége, a Hydrotec, a Terra Modena Mechatronic amely tengeri használatra való elektromos meghajtó rendszereket tervez és gyárt, és az ASG Power, egy svájci villamosipari vállalkozó. Az általuk létrehozott platform adaptálható a különféle jachtok terveihez.

Icona Design Group

“Ami vonzó ebben a projektben, hogy egy sor más területen dolgozó szakemberrel kerültünk kapcsolatba, például az autótervezés és az elektromos szállítás terén” – nyilatkozta Sergio Cutolo, a Hydro Tec alapítója. “A katamarán konfigurációja, meghajtó rendszere és átfogó koncepciója a közös erőfeszítésünk eredménye, hogy maximalizáljuk a teljesítményét és minimalizáljuk az energia felhasználását.”

A zongora kinézete arra utal, hogy a teteje megemelkedik, mint a zongorának, hogy utat nyisson a repülő fedélzetnek. A parabolikus főfedélzet fantasztikus óceáni kilátást biztosít a nyílt szalonon keresztül. A hajótest besejében két vagy akár három lakosztály is kialakítható a tulajdonos igényei szerint. Az asszimetrikus lépcsősor drámai kinézetet biztosít.

Icona Design Group

Egy biztos, a Fibonacci katamarán nem egy óceán átszelésére vagy hosszú utakra való hajó, viszont tökéletes az egynapos túrákra egy kis vízi mókával. Az új és fiatal tulajdonosi generációt célozza meg a hagyományos jacht tulajdonosokkal szemben.

“Dinamikus, könnyen használható, fenntartható, nem agresszív és nem is hétköznapi hajónak terveztük” – nyilatkozta Chuffart. “El tudom képzelni a Fibonaccit egy jacht flotta részeként, melyet kibérelhetünk egy hétvégére a családdal vagy barátokkal.”

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek