Lebegő architektúra

Weserhangon, Achim városában egy családi házat terveznek. A ház a környező táj szerves részeként fogant, és a helyi adottságokra reagál: a tájra gyakorolt hatás minimalizálása érdekében a terv egy lebegő épülettömeget javasol, amely egyetlen támaszon nyugszik. Ez a lebegő architektúra az épület beavatkozását a területbe a lejtőbe való kis beillesztésre csökkenti. Ugyanakkor a ház csökkentett alapterülete lehetővé teszi, hogy a meglévő fákat tisztelettel kezeljék.

lebegő architektúra

A házba a liftaknán keresztül lehet bejutni, amely egyben teherhordóként is funkcionál. A látogatók egy karcsú hídon keresztül is érkezhetnek, amely a táj felett lebegve kanyarog, és a lejtőbe épített egyedi lábakon nyugszik. A ház két, eltérő hőmérsékleti jellemzőkkel rendelkező részből áll. Az úgynevezett meleg rész a földszinten található lakó- és étkezőtermet tartalmazza.

lebegő architektúra

Egy belső körlépcső lehetővé teszi a látogatók számára, hogy elérjék a felső szintet, ahol két hálószoba található fürdőszobával és mellékhelyiségekkel. Ezek a klimatizált területek a télikertre nyílnak, amely – a standard megoldással ellentétben – közvetlenül a tömör falakkal körülvett lakótérrel szomszédos.

lebegő architektúra

A tetőben lévő tolóelemek lehetővé teszik, hogy a télikert a különböző évszakok időjárási körülményeihez igazodjon, a külvilág felé nyitva, illetve az esőtől vagy hótól védve. Ezen túlmenően a tetőszerkezet árnyékolásra és szellőzésre is lehetőséget nyújt, így ez a külső tér egész évben használható. Tartalmaz egy napozóteraszt, egy szabadtéri társalgót és egy vizes elemet, amely hozzájárul a tér klímájának szabályozásához. Ennek a második héjnak köszönhetően, amelyet “éghajlati burkolatként” írunk le, az úgynevezett hideg tér egyfajta pufferteremmé válik, amely szabályozza az egész ház hőmérsékletét. Ez a réteg lehetővé teszi a külső klíma és a lakók igényei közötti egyensúly megteremtését annak érdekében, hogy a lakóknak olyan kellemes hőmérsékletű házuk legyen, amelyet nem kell állandóan sem fűteniük, sem hűteniük.

lebegő architektúra
A keringési magot vasbetonból tervezték, míg a ház lebegő részét acélszerkezetként tervezik kivitelezni. A télikert szimpla üvegezésű, amit a klimatizált lakótérben dupla üvegezéssel váltanak fel. A tervek szerint a homlokzat többi részét fémburkolattal fedik, amelyet egy nyomtatott fólia véd a madarak becsapódása ellen.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek