Richard Neutra ikonikus Kaufmann sivatagi háza eladósorba került

A Kaufmann sivatagi ház Richard Neutra 1946-ban készült modernista remekműve, a kaliforniai Palm’s Springsben, jelenleg eladó, csekély 25 millió dollárért megközelítőleg 7,5 milliárd forintért.

Kaufmann sivatagi ház

A különleges, egycsaládos lakóhelyet Julius Shulman fekete-fehér fényképei tették hallhatatlanná, majd a későbbiekben természetesen hozzájárultak ehhez Slim Aaron pillanatfelvételei is, aki ezt az ikonikus környezetet választotta a híres „Medenceparti Pletyka” című felvételének helyszínéül. Az ingatlant Sir Edgar J. Kaufmann üzletember rendelte meg, ugyanaz a személy, aki a Lloyd Wright által megvalósított „Vízeséses” házra is megbízást adott.

Kaufmann sivatagi ház
Richard Neutra modernista építész 1946-ban építette az öt hálószobás házat a zord téli időkre szolgáló rejtekhelyként. Különös hangsúlyt fektetett az építménynek a környező sivatagi tájjal való összekapcsolódására.

Kaufmann sivatagi ház A hatalmas csúszó üvegfalak teraszokkal az ikonikus medencével és a kerttel nyitnak egybe szobákat, utat engedve a Kaliforniában nagy népszerűségnek örvendő „beltéri-szabadtéri” életszemléletnek.

Kaufmann sivatagi ház

Miután, Kaufmann, az eredeti tulajdonosa 1955-ben elhunyt, a ház több évig elhagyatottan állt, mígnem a 90-es években helyreállította a díjnyertes Marmol Radziner cég, amelynek közreműködésével a különleges lakóhely visszanyerte eredeti formáját, méretét és esztétikai integritását.

Kaufmann sivatagi ház
A ház eredetileg Julius Shulman amerikai építész fotós fekete-fehér felvételein került bemutatásra. 1970-ben-ben pedig Slim Aaron ugyancsak ezt a helyszínt választotta ikonikus fényképének amely a „Medenceparti Pletyka” néven indult el a világhír felé és amely pillanat szelet a kaliforniai társadalom női tagjait ábrázolja a medence mellett.

Kaufmann sivatagi ház Az Kaufmann házat, amelyet nem meglepő módon a 20. század legfontosabb házai közé sorolnak, jelenleg 25 millió dollárért árulják a Gerard Bisignano-n és a Vista Sotheby’s nemzetközi ingatlanonügynökségen keresztül.

Kaufmann sivatagi ház

Kaufmann sivatagi ház

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek