Sárkánykapu

Az Aedas, a bejingi építésziroda és a China Railway Eryuan Engineering Group bemutatja a csungkingi Cuntan Cruise Terminal díjnyertes pályaművét. Csungking egy nagy területű, jelentős kikötőváros Kína délnyugati részén, a Jangce és a Jialing folyók találkozásánál.


A torony a csungkingi Cuntan kikötő térségében található, mely az ókor óta a város legfontosabb összekötő csomópontja a Jangce mentén. A projekt egy 100000 négyzetméteres multifunkcionális komplexum, mely a különböző állomások mellett számos új városi funkciónak ad otthont.

Aedas

Az Aedas által tervezett transzferállomás főépülete egy pár összekapcsolt toronyból áll, melyek egy kiskereskedelmi emelvényre épültek. A toronypárban szálloda, lakások, irodahelyiségek, és egy „sky club” kapott helyet. A tornyok dizájnját az ősi kínai festészet sárkánykapuja inspirálta: az emelvényen álló szimmetrikus tornyokat egy átjáró kapcsolja össze a magasban, mely alatt zöldfolyosó vezet a szárazföld belseje felé.
Dr. Andy Wen az Aedastól úgy fogalmazott, „a dizájn célja, hogy népszerűsítse a csungkingki szellemiség magját, és hogy a Cuntan kikötő és a tágabb városi tér jövőbeli fejlődésének szerves részét képezze”.

Aedas

Az Aedas egy összetett közlekedési rendszerre épülő, réteges városi teret álmodott meg, mely háromdimenziós zöldítéssel kapcsolja össze a tornyok helyszínét a környékkel.
A tornyok közötti magasságkülönbségnek és a déli oldal lejtős terepének köszönhetően egy zöld zuhatagos útvonal alakul ki a tetőtéri park mentén, amely zavartalanul köti össze a projektet a terminállal és a folyóparttal. A lépcsőzetes parkot olyan forgalmas csomópontok tarkítják, mint a föld alatti kiskereskedelmi egységek, étkezőhelyek, valamint a több szinten kanyargó utak mentén található süllyesztett udvarok, melyek együttese egymásba olvasztja a természetes és városi teret.

Aedas
A főépület emelt átriumát átszállócsarnoknak tervezték, mely a metróállomásról és a környező buszmegállókból érkező utasokat dinamikus kiskereskedelmi térrel fogadja. A csarnokot minden irányból meg lehet közelíteni az emelt sétányoknak köszönhetően, melyek a süllyesztett plázát, a tetőkertet, a föld alatti kereskedelmi teret, valamint a környező telkeket kötik össze. A pazar gyalogosforgalmi rendszer zökkenőmentes átszállást biztosít, valamint emeli az egész kikötőövezet kereskedelmi értékét.

Aedas
Az Aedas ügyvezető igazgatója, Nicole Liu hozzátette: „Reméljük, hogy a jellegzetes elemekből méltóságteljes épületet alkotva világszínvonalú, mégis a csungkingi kulturális kontextusban gyökerező mérföldkövet hozunk létre”.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek