Újragondolt terek

Az ukrán építész, Alexander Kovpak játékos lakásfelújítási javaslatával a már létező épületszerkezet és építészeti nyelvezetet olvasztotta egybe egy funkcionálisabb és kortárs szemlélettel.

Az eredeti, Kyiv városán kívül elhelyezkedő lakás a múlt század végén épült, szerény téglaházak által fémjelzett külvárosi környezetbe olvadva.

Alexander Kovpak

Kovpak és tervezőcsapata igyekszik megőrizni ezt a hagyományos képet, ugyanakkor integrálja a funkcionálisabb, modernebb dizájn megoldásokat előtérbe helyező gondolkodásmódot is – egy kompakt, világos és modern helyet teremtve, amely állandó lakóhelyként funkcionál.

Alexander Kovpak

A különböző korokat és stílusokat integráló felújításának kivitelezésében Alexander Kovpak és csapata a lakás térfogatát felhasználva kettéosztotta a teret. Az volt az elképzelésük, hogy belefoglalnak egy közbeiktatott udvari zónát is az összképbe, ahol elegendő hely és lehetőség nyílik a kertészkedésre is.

Alexander Kovpak

A projekt a leszerelt építőanyagok újbóli felhasználást is célul tűzte ki az ú kompozíció során, így több köbméter téglát is újra beépítettek a kivitelezendő házba.

Alexander Kovpak

A csapat az eresz mentén megtartotta a dekoratív téglaelemeket is, egy olyan összetevőt, amely az egész térség tipikus jellemzője. Kovpak kiemelte, hogy az ilyen hiteles elemeket meg kell őrizni, szükség esetén helyre kell állítani és ki lehetőség szerint ki is kell hangsúlyozni.

Alexander Kovpak

A tervező egy teljesen új elrendezést valósított meg a tér funkcionalitásának kibővítéséhez. A nyitott, áramló terek létrehozása kiterjeszti a lakóterületet és kitolja a belső térfogat határait.

Alexander Kovpak

A teljes magasságban terpeszkedő ablakok maximalizálják a természetes fény behatolásának lehetőségét, míg a csúsztatással mozgatható „Skyframe” azaz „Égi keret” rendszer lehetővé teszi a nappali átalakítását a kerti teraszok tuladonképpeni folytatásává.

Alexander Kovpak

Ez a funkcionális megoldás a terület kibővített, rugalmasabb felhasználását kínálja, annak ellenére, hogy az épület teljes beépített területe mintegy 30% -kal csökkent.

Alexander Kovpak

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek