A minimalista

Vajon egy motorkerékpár valaha is megragadhatja a Porsche lényegét, egy olyan márkaét, amelyet sokáig a nagy sebességű, luxus négykerekűekkel hoztak összefüggésbe? Jackson Zhang, egy kaliforniai autótervező és CGI-művész meggyőző érveket hoz fel a Porsche 619 elektromos koncepciójával.

A Porsche 2030-ra vonatkozó villamosítási törekvéseire adott válaszként megálmodott modell nem csak egy újabb elektromos kétkerekű, hanem egy merész elképzelés arról, hogy milyen lehet egy Porsche két keréken.
Elmúltak a bonyolult kontúrok és karcsú vonalak, amelyeket általában a Porsche autótervezéséhez társítanak. A 619-es ezeket egy merész, geometrikus megjelenésre cseréli, amely egyszerre futurisztikus és minimalista. Zhang víziója tiszteleg a Porsche néhány kiválasztott dizájnelemének, miközben merészen egy sajátos irányt jelöl ki. A LED mátrix fényszóró például a Porsche Taycanon található fényszóró merész újraértelmezése. A hátsó lámpa nemcsak az ülést öleli körbe, hanem a Porsche márkanévvel is büszkélkedik, amelyet zökkenőmentesen integráltak a külső burkolatba.
A 619-es koncepció egyenesen azokat a rajongókat célozza meg, akik a sebességet, a luxust és az esztétikai élvezetet a puszta funkcionalitás helyett kedvelik. Nem aerodinamikai hatékonyságra tervezték, mint a Porsche autóit, de a kerekei önmagukban is erős kijelentést tesznek: ez a motorkerékpár komolyan gondolja a dolgokat.
A Zhang a 619-es két változatát alkotta meg, hogy különböző ízlésekhez szóljon. Az alapmodell bőrüléssel és hátsó rakodótámasszal rendelkezik, a márkaidentitás feláldozása nélkül törekedve a használhatóságra. A csúcskategóriás változat a luxust még magasabb szintre emeli, Porsche márkajelzéssel az oldalakon, a hátsó lámpán, sőt a kerék küllőkbe ágyazott LED-ekkel. Ez a csúcskategóriás modell lenyűgöző fényjátékot ígér, ahogy száguldasz az úton.
A 619-es vaskos formája egy jelentős akkumulátoregység elhelyezésének köszönhető, amely egy nagyvonalúan kialakított villával összekötött hátsó kerékmotort hajt. Ez az innovatív tervezési megközelítés segít a nagy szilárdság/tömeg arány elérésében, míg az ülés alatti egyetlen lengéscsillapító sima utazást ígér, még a kevésbé tökéletes utakon is. A további kényelem érdekében a töltőport kényelmesen a tetején található, az akkumulátor pedig külső töltéshez vagy egyszerű cseréhez kivehető.
Bár a Porsche 619 még csak koncepcionális stádiumban van, máris egy izgalmas víziót mutat arról, hogy milyenek lehetnek a Porsche motorkerékpárok. A Porsche számára azt valósítja meg, amit a BMW a Motorrad sorozatával, a Ducati pedig az anyavállalatok, a Lamborghini és az Audi számára. Bár a Porsche még nem erősítette meg, hogy tervezi a motorkerékpár-piacra való belépést, a 619-es modell szemléletes példája annak, hogy a vágyálmok és a lenyűgöző formatervezés hogyan keresztezhetik egymást. Arra invitál minket, hogy elgondolkodjunk egy olyan jövőről, ahol a Porsche nemcsak az elektromos autók piacát hódítja meg, hanem az elektromos motorozás sávjait is elfoglalja. Egy dolog biztos: ha ez a koncepció valaha is átkerül a renderről az útra, nem kevés fejet fog elcsavarni.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek