Digitális luxusóra

Az eredeti Girard-Perregaux Casquette egy lenyűgöző jövőkép volt, amely soha nem valósult meg. A svájci óragyártó bejelentette, hogy visszahozza az 1970-es évek egyik kultikus kedvencét, de nem csak az óra retrofuturista dizájnja teszi ezt a limitált újrakiadást olyan figyelemre méltóvá, hanem az is, hogy teljesen digitális.

A legtöbb embernek a Girard-Perregraux-ról az elegáns öltönyökhöz való órák jutnak eszébe, de a márka nem fél újat alkotni. Nézzük csak meg a Casquette-et, amelyet 1976 és 1978 között gyártott. Még a korszakhoz képest is a csak Ref. 9931 néven ismerték akkoriban – merész volt, inkább hasonlított Kirk kapitány órájára, mint egy Wall St. brókerére. A doboz alakú tok egyik végén egy innovatív fekete-piros LED kijelzővel volt felszerelve, amely egy gombnyomással mutatta az órákat, perceket, másodperceket, napot és dátumot. Bár csak néhány évig volt forgalomban, az azóta eltelt évtizedek alatt elkötelezett követői lettek, ezért a visszatérését már jó ideje jósolták.

Girard-Perregaux Casquette

Most, 44 évvel azután, hogy az óra megszűnt, visszatért Casquette 2.0 néven. A név azért más kicsit, mert az óra több mint egy replika – 2022-re dolgozták át, még akkor is, ha még mindig kvarcművel működik. A matt fekete tok most karcálló kerámiából és Grade 5 titánból készült, így könnyű és hipoallergén. Ezenkívül kerámiaszíjjal, gumiborítással és titán hátlappal, nyomókkal és vintage Girard-Perregraux logóval rendelkezik.

Természetesen a Casquette 2.0 nem az egyetlen digitális luxusóra. Az A. Lange & Söhne 2009-ben adta ki a Zeitwerket. A gyönyörű időmérő, amely nem rendelkezik óra- vagy percmutatóval, és római számokkal mutatja az időt, így a szó legszorosabb értelmében „digitális” óra. A Casquette 2.0-val ellentétben azonban mechanikus óraművel működik, és arany tokban kerül forgalomba, ami magyarázatot adhat az eredeti 89 200 dolláros árcédulára.

Girard-Perregaux Casquette

A Casquette 2.0 közel sem kerül ennyibe, de még mindig sokkal többet kell érte fizetni, mint egy Casio vagy egy G-Shock esetében. Az óra – amely mindössze 820 példányra, azaz az eredeti gyártási szám egytizedére van limitálva – 4700 dollárba kerül. Nem rossz egy olyan órától, amely úgy néz ki, mintha a múltból és a jövőből egyszerre származna.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek