Gombaház

Ha jártunk már Michiganben, nagy valószínűséggel hallottunk már a Charlevoix-i gombaházakról. A világon egyedül itt tekinthetjük meg Earl Young építész rajzfilmbe illő kőházait – sőt most akár birtokba is vehetünk egyet. Young első alkotása, a Thatch House néven ismert otthon 4,5 millió dollárért került a piacra.

Thatch House

Az 1918-ban épült háromszintes rezidencia a nádtető különleges stílusáról kapta a nevét. A többi becenév onnan ered, hogy egyrészt gombákra, illetve egy, a Megyében látható lakásra emlékeztet.

Thatch House

Az 1920-as évek mesekönyv stílusú házaihoz hűen ez az otthon is organikus módon, túlnyomórészt helyben beszerzett anyagokból, nevezetesen a Michigan-tóból nyert mosott kövekből épült. Az eredeti építményt azonban nagymértékben átalakították, nem mindig hasonlított azokra a gombaházakra, amelyekről Young híres.

Thatch House
A Thatch House a jelenlegi tulajdonos által levezényelt két évig tartó felújítás után vált azzá az építészeti csodává, aminek ma látjuk. A projekt keretei között a ház Európában kézzel kaszált alapanyagból készült, hullámzó tetőt kapott, hogy jobban hasonlítson Young későbbi műveire. Az új kialakítás speciális fagerendákkal, központi légkondicionálóval, vendégházzal, működő kandallóval és áztató káddal rendelkezik. Eközben szerencsére továbbra is megőrzi mézeskalácsházra emlékeztető megjelenését.

Thatch House
A kb. 370 négyzetméternyi belső térben hét hálószoba és hét fürdőszoba kap helyet. Egy további 185 négyzetméteres vendégház is tartozik a házhoz, saját tetőtéri lakosztállyal és fürdőszobával felszerelve.

Thatch House

Az Arts & Crafts stílusú belső térben sötétbarna fapadlót, asztalosipari termékeket és padokat, valamint rengeteg átgondolt részletet találunk. „A házban egyetlen Home Depot ajtó sincs; minden egyedi. Még a HVAC-szobába vezető ajtó is. Ez tényleg egy műalkotás” – mondta Nate Granata, a Berkshire Hathaway HomeServices ügynöke.

Thatch House
Bár az ingatlan hamarosan új kezekbe kerül, mind Young, mind a Thatch House jelenlegi tulajdonosa rajta hagyta keze nyomát. „Reméli, hogy bárki is veszi meg, jól fogja magát itt érezni, hiszen rengeteg időt és energiát fektetett bele.”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek