Modernista remekmű

Ha egy ház lehet rocksztár, akkor ez az. A Manhattantől 90 percre északra, a fenséges Hudson folyóba nyúló sziklapárkányon álló Ledgerock egy 1300 négyzetméteres építészeti gyöngyszem, amely mintha a víz felett lebegne. A lenyűgöző helyszín akkor is érvényesül, amikor bent tartózkodunk, mivel szinte minden szobából kilátás nyílik a folyóra a padlótól a mennyezetig érő, 18 és 28 láb magas üvegfalakon keresztül.


A 45 millió dolláros árat ezen kívül az is indokolja, hogy az otthon valóban egyedülálló. „A Ledgerockot az teszi olyan egyedivé, hogy nem valószínű, hogy a jövőben épül még bármi ilyen közel a folyóhoz” – mondta Jason Karadus, a Corcoran Country Living bróker és társtulajdonosa.

Ledgerock
A feljegyzések szerint a jelenlegi tulajdonosok, Jacob és Monica Frydman 2005-ben 1,5 millió dollárért vásárolták meg a New York-i Hyde Park enklávéjához közeli sziklás földnyúlványt. Három, egymással összekapcsolt épületet foglalt magában, amelyeket mintegy öthektárnyi erdő vett körül, de ezt a házaspár hamarosan tíz hektárra bővítette. Frydmannak, a Frydco Capital Group ingatlan-befektető vezérigazgatójának sikerült lebontatni a régi épületeket, és engedélyt kapott rá, hogy ugyanazon alapterületet felhasználva felépítse álmai otthonát.

Ledgerock
„Ez egy nagyon kivételes eset volt. Manapság nem hiszem, hogy bárkinek is engedélyeznék, hogy lábazatokat süllyesszen a Hudson folyóba, ami a Ledgerockot olyan egyedivé, vonzóvá és értékessé teszi” – tette hozzá Karadus, aki a Corcoran kollégáival, Karolina Czekajjal és Laurel Kerrrel osztozik a 45 millió dolláros kikiáltási áron.

Ledgerock
Miután az engedélyeket megkapták, Frydmanék felkérték Lee Ledbetter neves New Orleans-i modernista építészt, hogy készítsen terveket a 1300 négyzetméteres főépület és a 418 négyzetméteres vendégház számára.

Ledgerock
Ledbetter egy lenyűgöző, acélvázas szerkezetet alkotott hullámzó tetővel, hihetetlenül magas ablakokkal és végtelen teraszokkal. Mind a fő lakóterület, mind az elsődleges tulajdonosi lakosztály ki van támasztva, így látszólag az alatta lévő csipkézett sziklák felett lebeg.

Ledgerock
Hogy kielégítsék Frydmanék ritka kövek iránti szenvedélyét, az épület külsejét 3716 négyzetméternyi francia mészkővel burkolták be, és 464 négyzetméternyi travertint használtak a különböző teraszokhoz. Karadus elmondása szerint Európából hívtak egy kőműveseket, hogy majdnem 18 hónapon át teljes munkaidőben dolgozzanak a házon. Összesen öt évig tartott az otthon elkészítése.

Ledgerock
A kő iránti szenvedély odabent is egyértelmű: látszólag minden padlót és falat egzotikus márványokkal, kövekkel és travertinekkel burkoltak. A fő fürdőszobában lévő szabadon álló ovális kádat kézzel faragták ki egyetlen hatalmas aranyszínű travertin tömbből; a kád 243 cm hosszú és 1587 kg nehéz.

Ledgerock
Ritka kőből készült a konyha is, ahol a magas üvegfalakon keresztül teljes kilátás nyílik a Hudson-folyóra és a Catskill-hegységre nyugat felé. Az ajtók egy hatalmas étkezőteraszra nyílnak, amely mintha a víz felett lebegne.

Ledgerock
A dizájn másik fénypontja a lenyűgöző lebegő lépcsőház, amely az első és a második emelet között kanyarog. Karadus elárulta, hogy a lépcsőt Olaszországban tervezték és építették meg, majd repülővel szállították át a birtokra – egy csapat kézművessel együtt, akik aztán összeszerelték.
A szabadtéri felszerelések közé tartozik egy nagy sósvizes medence, amely egy süllyesztett tűzrakó helyhez és társalgó részhez kapcsolódik, valamint egy magasan elhelyezett pezsgőfürdő, ahonnan ugyancsak nagyszerű a kilátás. A téli úszók számára egy zárt fedett medence is rendelkezésre áll.

Ledgerock
Ami a szálláshelyeket illeti, a főépületben három saját fürdőszobás hálószoba található, további kettő pedig az önálló, kétszintes vendégházban. Mindezek mellett autógyűjteményeknek is van elég hely: a nyolc autós garázson kívül további nyolc autó parkolhat a felvonókon. Természetesen épült egy beltéri autómosó is, hogy a drága kocsikat ragyogó tisztán tarthassuk.

Ledgerock
További meglepetést és örömöt jelent, hogy – amint Corcoran Karadus elárulta –, mielőtt a tulajdonosok megvásárolták a Ledgerockot, megvettek egy 198 hektáros földet a Hudson túlsó partján, akkor még azzal a céllal, hogy építkezzenek rajta.
„Amikor a Ledgerock ingatlan szabaddá vált, rájöttek, hogy milyen különleges, és azonnal megvették. De mivel biztosak akartak lenni abban, hogy új házuk kilátását nem fogja semmilyen épület elrontani, a 198 hektáros telket természetvédelmi területnek adták át. Így soha semmi nem fog oda épülni.”

Ledgerock
Az ilyen apróságoknak köszönhetően úgy tűnik, mintha ez nyugodt szentély teljesen el lenne vágva a világtól, pedig New York City csak 90 mérföldre van autóval, ráadásul egy helikopter- és egy vízirepülőgép-leszálló is találunk közvetlenül a bejárati ajtó előtt – további két ok arra, hogy lecsapjunk az ingatlanra, amíg még lehet. Ahogy Karadus fogalmaz: „a Ledgerock valaki olyannak fog megtetszeni, aki olyasmit szeretne, ami máshol nincs, és egyszerűen leutánozhatatlan”.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek