Az idei nyár ígérete: Paloznaki Jazzpiknik

Újabb fellépőket jelentettek be a Paloznaki Jazzpiknik szervezői, amelyet idén új időpontban, augusztus 20-22. között rendeznek meg. A festői szépségű Balaton-felvidéken, augusztus 20-án, a Magyar Jazz Napját ünnepeli a Jazzpiknik a Magyar Jazz Szövetséggel közös szervezésben. A jeles alkalomból a hatszoros Grammy-díjas Randy Brecker, az élő jazz-legenda látogat Paloznakra a Finucci Brothers vendégeként! A csütörtöki est folytatásaként a De Phazz német jazz kollektíva és a Dan von Schulz-Andrew J páros őrjíti meg a piknikezőket. A pénteki napon a Mörk, Jamie Winchester és a szaxofon-istennő, Candy Dulfer, míg a szombati záróesten Zséda, Mario Biondi és a Kraak & Smaak Live Band örömzenél a dűlőkön.

Augusztus 20-án, csütörtökön a Magyar Jazz Napját ünnepli a Paloznaki Jazzpiknik, a Magyar Jazz Szövetséggel való közös szervezésben. Ez alkalomból, az idén 30 éves Magyar Jazz Szövetség közreműködésével a Finucci Bros Quartet egy élő jazz-legendával, Randy Breckerrel közösen lép fel Paloznakon! Randy Brecker trombitás, hatszoros Grammy-díjas zenész, maga az élő jazztörténelem. 1967 óta tartó pályafutása, előadói és zeneszerzői karrierje garancia a rock, az R&B és a jazz magasrendű fúziójára, így ő a fúziós jazz legnagyobb képviselője. Több mint öt évtizede van a pályán, annak is a csúcsán. Olyan világsztárokkal játszott együtt, mint Frank Sinatra, Jaco Pastorius, Frank Zappa, Stevie Wonder, valamint Bruce Springsteen. A Magyar Jazz Napján a Jazzpiknik további színpadain is szól a jazz legjava. Az est folytatásaként a német jazz kollektíva, az egyedi downtempo jazzt játszó De Phazz lép fel. Az együttes a modern zenei irányzatokat és a soul, a latin zene, a trip hop és a drum and bass elemeit ötvözi lounge-os hangkörnyezetben. Az augusztus 20-i állami ünnepen az egykori Fortuna hangulatát hozza el ismét Dan von Schulz és Andrew J!

Palóznaki Jazzpiknik

A Jazzpiknik második délutánján a Mörk zenél. A Mörk zenéje funk és soul alapokon nyugszik, eklektikusan mai hangzású, tartalmát tekintve mégis a nagy elődök nyomdokain jár. Majd az ír származású gitáros-énekes, Jamie Winchester & Hrutka Róbert Band játszik a Nagyszínpadon. Őt követi a világhírű holland szaxofon-istennő, Candy Dulfer. Candy zenélt már a Pink Floyddal és Madonnával, Prince-szel, Maceo Parkerrel, Dave Stewarttal és Van Morrisonnal, olyan művészekkel lép fel, mint Beyoncé, Chaka Khan, Aretha Franklin, Jamie Cullum és sokan mások. Candy Dulfer augusztus 21-én, pénteken hevíti fel a Paloznaki Jazzpiknik közönségét!

Palóznaki Jazzpiknik

A szombati záróestet Zsédenyi Adrienn – többszörös Fonogram-díjas, illetve Viva Comet-díjas -, a magyar könnyűzene egyik legsikeresebb női képviselője nyitja meg. Ismert világserek, swing és jazz klasszikusok Zséda egyedi hangzásában a Pikniken! Az este a soul, a blues és a jazz határterületein egyensúlyozó, többszörös platinalemezes énekes, Mario Biondi fergeteges koncertjével folytatódik. Amint énekelni kezd, különleges és dögös hangjáról mindenki megismeri a szicíliai származású Mario Biondit. Az énekes a jazz és a soul egyik legnevesebb európai előadója, aki a This Is What You Are című slágerével robbant be a zenei életbe 2006-ban. Biondi második alkalommal látogat el Paloznak dűlőire a magyar közönséghez, először 2017-ben adott nálunk felejthetetlen koncertet az európai soulmuzsika koronázatlan olasz királya. Az est megkoronázásaként az acid jazz-et a house-al ötvöző Kraak & Smaak Live Band fog táncra perdíteni bennünket. A holland popzene az elmúlt években Európa-szerte dübörög, karakteres és kreatív előadókat ismertet meg a világban. Közülük is kiemelkedik a Kraak & Smaak triója. Néhány év alatt hatalmas karriert futottak be, játszottak már a világ legnagyobb fesztiváljain, így például a Coachella, a Bonnaroo és a Sziget fesztiválok közönségeit nyűgözték le újító szellemiségű zenéjükkel. A Kraak & Smaak Live Band neve a „ropogós és finom” kifejezést rejti, ami zenei újításukra utal: koncertjeik során keverik az élőzenét és a DJ-szetteket, ezzel a különleges harmóniával avanzsált a holland formáció Európa legjobb funk–hiphop–acid jazz együttesévé.

Palóznaki Jazzpiknik

Mint minden évben, a Paloznaki Jazzpiknik most is segíti bevétele egy részével a rászorulókat. Idén az Együtt az Autistákért Alapítványt támogatja a fesztivál. Teremtsünk biztonságos világot az autisták számára! Az autizmus sokakat elszigetel a környezetüktől, azonban együttes erővel segíthetünk, hogy biztonságosabbnak érezzék a világot. Ez egyfajta spektrumállapot, mely közel 160.000 embert érint Magyarországon. Az Együtt az Autistákért Alapítvány célja, hogy egy olyan világot teremtsen, amelyben az autisták a legjobb önmagukká válhatnak. Ehhez társadalmi és egyéni szinten is változásokat kell elérniük. A Jazzpiknik szeretné támogatni munkájukat és célkitűzésüket, az első Autista Mintaház – Fejlesztő és Módszertani Központ létrehozását.

Palóznaki Jazzpiknik

Tehát a Paloznaki Jazzpiknik Nagyszínpadának eddigi fellépői sora; augusztus 20-án, csütörtökön a Randy Brecker és a Magyar Jazz Szövetség formációja jegyzi a nyitóeseményt, a Magyar Jazz Napján. A csütörtöki est folytatásaként a De Phazz német jazz kollektíva és a Dan von Schulz-Andrew J páros őrjíti meg a piknikezőket. Augusztus 21-én, pénteken nekünk zenél a Mörk, majd a Jamie Winchester & Hrutka Róbert Band, az est fénypontja pedig a szaxofon-istennő, Candy Dulfer! A szombati záróesten, augusztus 22-én pedig Zséda nyitja az estet, őt követi Mario Biondi és a Kraak & Smaak Live Band hangjai töltik be a csillagfényes paloznaki éjszakát. Három nap tiszta jazz idén a Jazzpiknik további színpadain is, a nyári piknik élményével együtt! A magyar fellépők között olyan zenekarok piknikeznek, mint a Smooth Jazz Brothers, a Stinky Bugs, a Sárik Péter Trió, Gyémánt Bálint, vagy a Pátkai Rozina trió.

A végleges programbontás a honlapon található: www.jazzpiknik.hu

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek