Tengerparti rezidencia

A CEBRA építészstúdió egy dániai tengerparti rezidenciát fejezett be, amelyet szögletes kivágott homlokzatokba burkoltak, és hullámzó tetővel koronáztak meg. A szerkezetet úgy alakították ki, hogy reagáljon a különleges helyszíni körülményekre, tágas kilátást nyújtva az aarhusi öbölre, miközben védelmet nyújt az időjárás ellen. A villa jellegzetes külseje miatt lakható szobornak tűnik, amely nézőpontunktól függően más-más alakot vesz fel.

Cebra

A CEBRA építészek tervének célja, hogy kihasználja ezt a helyszínt és a tengerparti életet, a hatalmas horizont állandóan változó hátterével. A belső tér két átfogó funkcionális részre oszlik, amelyek a kétszintes rezidencia egy-egy szintjét foglalják el.

CebraAz alsó szint olyan kiegészítő funkciókat tartalmaz, mint a tároló, műszaki és háztartási helyiségek, valamint a főbejárat és a garázs. A villába belépve a garázsba nyíló kör alakú nyílás keretezi a kilátást az ügyfél autógyűjteményére.

CebraEbből az alapból egy lépcső vezet fel az elsődleges lakóterekbe és közvetlenül a rezidencia szívébe; egy nagy, magasan fekvő térbe, amely északra és délre néző, védett kültéri területekhez csatlakozik. Ez a központi tér tartalmazza a konyha-étkezőt és a nappalit, amelyeket két zárt, privát szárny szegélyez, amelyek a nyugati bekötőút, illetve a keleti szomszédos villa felé tájoltak.

Cebra
A felső szint alaprajzi elrendezése válasz a tengerparti telkek tipikus dilemmájára – a kilátás maximalizálása érdekében a nyitottság iránti igény és a magánélet kívánt szintjének egyensúlyozása. A két oldalsó szárny mindegyike egy-egy zárt egységet képez, árnyékolva mind a belső magánterületeket, mind a köztük lévő központi teret.

CebraA nyugati egység vendég- vagy gyermekszárnyként van kialakítva egy hálószobával és a hozzá tartozó fürdőszobával, míg a keleti szárnyban található a fő hálószoba, öltöző és fürdőszoba, közvetlen kijárattal a szabadba.

Cebra
A tető a villa legjellegzetesebb és térbeli meghatározó elemeként szolgál. Szinte siklik a központi lakótér fölött, miközben szorosan lefelé tekeredik az oldalakon, hogy a villát a telken rögzítse. Nemcsak a belső tereket fedi, hanem észak és dél felé kiugrik, hogy védelmet nyújtó ereszeket hozzon létre.

CebraAz ereszek csökkentik a központi tér üveghomlokzatainak hőterhelését, és nagy, fedett, az időjárás viszontagságaitól védett kültéri területeket hoznak létre. A változó térélmény megteremtése és a nagy élettér különböző belmagasságú zónákra való felosztása érdekében a tető kontrasztos vonalak mentén hullámzik. Az így kialakuló íves síkok és szigorú ívek szobrászi és élénk kézjegyet adnak a villának, folyamatosan változtatva az épület megjelenését, ahogyan körülötte mozgunk.

Cebra

Kívül és belül a rezidenciát két ellentétes anyagpaletta jellemzi, amelyek meghatározzák a külső és a belső teret. Kívülről a szárnyak homlokzatai a klasszikus dán kolumba téglák egyedi színkeverékéből állnak. A tengerpartra való utalásként a gyártási folyamatból megmaradt homokot megőrizték a téglákon, ami a homlokzatoknak tapintható felületi minőséget ad.

CebraA téglahomlokzatok a dánok egyik legrégebbi és legelterjedtebb építőanyagának modern értelmezéseként robusztus és időjárásálló burkot alkotnak a rezidencia világos és átlátható szíve körül. A villa formája egyedi és kifejező, mégis hagyományos és természetes anyagokból épült. A külső sötétvörösbarna színekkel ellentétben a belső burkolatok meleg fa részletekkel világos és barátságos légkört teremtenek. Minden padlót, belül és kívül egyaránt, norvég pala borít, amely koherenciát teremt a különböző terekben, és harmonizál a belső és külső színpalettával egyaránt.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek