A világ legerősebb sorozatgyártású közúti autója debütált Dubaiban

A Lotus Evija világkörüli turnéjának legutóbbi szakasza Dubaiban volt, ahol bemutatták a Lotus legújabb teljesen elektromos szuperautóját az Egyesült Arab Emírség számára. Az exkluzivitás garantált, mivel az autó gyártása legfeljebb 130 darab Lotus Evija-ra korlátozódik.

Lotus Evija

Az Evija érkezésének beharangozása Londonban kezdődött, majd bemutatták még a Perzsa-öbölben, az amerikai Monterey Car Week-en, és a Japán Lotus Day-en is.
Phil Popham, a Lotus Cars vezérigazgatója úgy véli, hogy az Evija valóban vonzó lesz az Öböl-állam ügyfelei számára, a Lotus ezért velük együtt fejleszti az autót, különös tekintettel a helyi éghajlatra. A prototípus járművek tesztelése már folyamatban van, az optimális teljesítmény biztosítása érdekében. Az Egyesült Arab Emírségekbe érkező, teljesen elektromos hiperkocsi támogatja Dubai azon célkitűzését, hogy a jövőben fenntartható technológiákra összpontosítson.

Lotus Evija
A képek a lenyűgöző Lotus Dubai autókereskedésében készültek, ahol Phil Popham a Lotus Cars vezérigazgatója és Russell Carr a Lotus Design igazgatója bemutatták az elektromos kétüléses szuperautót a meghívott vendégeknek. Csatlakozott még hozzájuk Karl Hamer, az Adamas Motors vezérigazgatója, a Lotus kiskereskedelmi partnere az Egyesült Arab Emírségekben, valamint a két társaság többi rangidős vezetőségi tagjai is.
Pontosan egy évvel ezelőtt nyitott meg a Lotus Dubai az Emirátusok Sheikh Zayed útján. Ez egy 5000 négyzeteres, a legmodernebb eszközöket felhasználó kereskedés, amely képes akár 10 modell bemutatására is a Lotus performance autócsaládból. Az Evija több napon át a régióban maradt, eközben a Lotus Abu Dhabi-ban is állomásozott, majd privát megtekintésekkel fejezték be az autó bemutatási programját.
A 2000 lóerős célteljesítményével jelenleg ez a világ legerősebb sorozatgyártású közúti autója. Az Egyesült Királyságban tervezték és az ott található Hethelben fogják a következő évtől kezdve gyártani, ami 1966 óta a Lotus otthona.

Lotus Evija
Az Evija középpontjában egy rendkívül fejlett, teljesen elektromos hajtásrendszer áll, amit a Formula E-s sikereiről méltán híres Williams Advanced Engineering fejlesztett ki. Az akkumulátor a két ülés mögött kapott helyet, és közvetlenül a négy nagyteljesítményű elektromotornak szolgáltatja a szükséges energiát. Ez a rendkívül hatékony rendszer a legkönnyebb, és legnagyobb energiamennyiséget tároló akkumulátor, amelyet valaha közúti kocsiba szereltek. A mindössze 1680 kg-os célsúlyával ez lesz a legkönnyebb tisztán elektromos meghajtású hiperkocsi, amely valaha sorozatgyártásba kerül.

Lotus Evija
A megbízható és tartós teljesítmény érdekében tervezett Evija öt vezetési móddal rendelkezik – Range, City, Tour, Sport és Track. Három másodperc alatt képes 0-ról 100-ra gyorsulni és 320 km/h-ás végsebességet ígér. Azonban, ilyen technikáért már jogosan kérik el a Lotus Evija igencsak borsos árát, ami 1,7 millió font, illetékek és adók nélkül.

Matt Windle, a Lotus Cars mérnöki ügyvezető igazgatója, az autó londoni bemutatásakor elmondta: „Az Evija minden elemét aprólékosan elemezték és validálták. A precíziós tervezés mit sem ér emberi részvétel nélkül. Ezért ez a technológia a referenciapontja ennek és minden ezután megalkotott Lotusnak.”

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek