Farönkökből épült kápolna

John Pawson 61 farönk felhasználásával hozta létre ezt a pihenésre és elmélkedésre szolgáló helyet Németországban. A WoodenChapel egy a hét pihenőhely közül, amelyeket a Siegfried and Elfriede Denzel Alapítvány rendelt meg a Bajor-erdő bicikliútjai mellé.

Farönkökből épült kápolna

„A megbízó egy szentélyt akart létrehozni, ahol az ember megpihenhet és elmélkedhet. Hét építészt kerestek fel a projekthez.” – mondta Pawson.

Farönkökből épült kápolna

A megrendelés kikötötte, hogy az építész csak fát használhat fel az épülethez, hiszen azt akarták, hogy a pihenő az erdő részét képezze, és magán az anyagon sem szerettek volna túl sokat változtatni. A fenyőrönköket ezért gerendává alakították és egyszerűen egymásra pakolták, amitől a struktúra úgy néz ki, mint egy farakás.

Farönkökből épült kápolna
„Csak fenyő farönkök egymásra téve, minimális megmunkálással. Így nagyon stabil is a szerkezet.” – mondta Pawson.
A londoni építész számára nem voltak ismeretlenek az ilyen kápolnák.

Farönkökből épült kápolna

A legismertebb projektjei között van egy csehországi kolostor, valamint a bajorországban található Szent Márton templom. A Wooden Chapel lényegesen egyszerűbb ezeknél, hiszen egyetlen helyiségből áll, ahol a biciklisek megpihenhetnek. Azonban a tér szellemisége tökéletesen alkalmas spirituális elmélkedéshez.

Farönkökből épült kápolna
A bejáratot az építmény egyik oldalában alakították ki. Belül egy ablak enged be napfényt, és természetesen a környező tájat is látjuk rajta keresztül. Kívülről szinte lehetetlen megmondani, mennyi fát aprítottak fel a belső szoba kialakításához. A padló betonból készült, így az épület ellenáll az időjárás viszontagságainak. Az egyik falon egy keresztet is elhelyeztek, amit színezett üvegből készítettek el.

Farönkökből épült kápolna
A projekthez a faanyagot a dán Dinesen biztosította, akikkel Pawson már húsz éve kapcsolatban áll. Pawson a Design Indaba keretében mutatta be a kápolnát.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek