Hidrogénmeghajtással a Baja 1000

Néhány héttel ezelőtt a Scuderia Cameron Glickenhaus (SCG) képeket tett közzé egy hidrogén üzemanyagcellás terepjáróról, amellyel a Baja 1000-es versenyen indul. Most az amerikai autógyártó további részleteket fedett fel arról, hogy miként lehetséges a hidrogénes kamion tankolása.

A nemrég kiadott sajtóközleményben Jim Glickenhaus elmondta, hogy a jármű cserélhető kriogén hidrogéntartályokkal lesz felszerelve. „A tankolási megoldásunk cserélhető, DOT-konform, kriogén hidrogénnel töltött tartályokat jelent, amelyek világszerte egyszerűen cserélhetők, ahogyan a propán grilltartályokat is cseréljük. Ez történhet otthon, vagy a meglévő benzinkutakon, illetve parkolókban is.”

Scuderia Cameron Glickenhaus

A hidrogén boot rendszert nagyobb alkalmazásokhoz fejlesztik ki, ahol a Glickenhaus szerint az akkumulátorok nem olyan hatékonyak. „Az akkumulátorok hívei gyakran elfelejtik megemlíteni, hogy az akkumulátorok ma kevesebb mint 0,5 megajoule energiát tárolnak kilogrammonként. Összehasonlításképpen a benzin körülbelül 46 MJ/kg-ot, a hidrogén pedig körülbelül 120 MJ/kg-ot” – magyarázta Glickenhaus. „Ezért energiakorlátos alkalmazásokban az akkumulátortechnológia nem helyettesíti a folyékony szénhidrogén üzemanyagokat. Általában minél nagyobb a jármű, annál inkább számít az energiasűrűség, és az akkumulátorok nem fognak működni azokban, amelyek nagyobb méretűek, mint például a repülőgépek, hajók, teherautók, kisteherautók.”

Scuderia Cameron Glickenhaus

„A mi teherautónk olyasvalami, amivel el lehet menni a Baja 1000-re, 1000 mérföldet (1609 km) versenyezni, és hazavezetni. A Baja egy brutális verseny, a leghosszabb folyamatos terepverseny a világon. Nincs olyan akkumulátoros elektromos jármű a világon, amely sikeresen végig tudná futni.”

Scuderia Cameron Glickenhaus

A Glickenhaus hidrogén üzemanyagcellás Boot One 1200-1600 km-es hatótávolságot és sokkal nagyobb teherbírást céloz meg, mint az akkumulátoros elektromos pickupok. A forradalmi rendszer célja, hogy a közlekedés jövője legyen.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek