Így veszik el az idő a dizájnban

2021-ben az Ulysse Nardin egy limitált példányszámú UFO (Unidentified Floating Object) asztali órával ünnepelte 175. évfordulóját. A kollekció a márka gazdag múltjából merített a tengeri kronométerek és asztali órák terén, és ezeket a történelmi kódokat újra feltalálta, hogy valami alaposan modern és futurisztikus dolgot hozzon létre.


A mindössze 75 darabos, sötétkék limitált széria gyorsan elfogyott, és még abban az évben egy élénk narancssárga egyedi változat is megdöntötte a becsült árát, és több mint 400 000 dollárt ért el a kétévente megrendezett Only Watch jótékonysági aukción. Két évvel később az Ulysse Nardin piacra dobta az UFO asztali órák utolsó változatát. A három egyedi színváltozat mindegyikét mindössze 30 darabos limitált példányszámban gyártják, és kizárólag egy adott kiskereskedő számára tervezték – a Bucherer számára jégkék, a The Hour Glass számára pezsgő, a Yoshida számára pedig zöld.
Az Ulysse Nardin UFO asztali óráinak különleges formatervét a márka tengeri gyökereihez visszanyúlóan a tengeri bóják szerkezete ihlette. Itt egy gömb alakú, lakkozott alumínium alap tartja a szerkezetet, amelyet egy kézzel fújt üvegkupola fed.
A high-tech óra látványossága maga az óramű, amely teljes egészében ki van állítva. Két évnyi kutatás és prototípus-készítés kellett ahhoz, hogy kifejlesszék az „azonosítatlan úszó tárgyat”, amely a gravitációval dacolva, 675 alkatrésznek és a súly és magasság tökéletes arányának köszönhetően (7,2 kg, 263 mm magasság és 159 mm átmérő, hogy pontosak legyünk). Ez a kombináció, valamint az alapban lévő volfrámtömeg az UFO asztali órának egy pörgős játék tulajdonságait kölcsönzi, és lehetővé teszi, hogy mindig függőleges helyzetbe kerüljön.
Az UFO asztali óra másik lenyűgöző eleme az egy teljes évnyi járástartalék. Az Ulysse Nardin ezt az alacsony, 0,50 Hz-es frekvencián verő egyensúlykerékkel és a hat extra nagy hordó által tárolt jelentős energiával éri el. Az egyedülálló asztali óra három időzóna kijelzését kínálja három trapéz alakú számlapon, valamint egy holt másodperces mechanizmust, amely a hazai időt jelzi.
A számozott, limitált példányszámú UFO asztali órák ma már kizárólag a Bucherer, a The Hour Glass és a Yoshida cégeknél kaphatók. Mindegyik változat 68 600 dollárba kerül. Szép kis összeg egy olyan termékért, amely határozottan nem evilági.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek