K2: Kifejezi az idő múlását

A holland Francois Verhoeven Architects stúdió bemutatja a tipikus nyeregtetős ház kortárs és fenntartható újraértelmezését: elkészült a K2.

A ház Eelderwolde faluban található, és a terület kertépítészeti és építési szabályzata előírja, hogy az új épületnek lejtős tetővel és semleges színpalettával kell rendelkeznie. Bár a csapat megjegyzi, hogy „eleinte kissé korlátozónak éreztük, hogy ezen szabályok mentén tervezzünk”, a ház végül tökéletesen illeszkedik a környezetébe, miközben megtartja modern és minimalista megjelenését.

Francois Verhoeven Architects
A K2 dél felé szélesre nyitott, teljes magasságú üvegfalakkal, míg északi homlokzata zártabb. A passzív klímastratégiákat alkalmazva a déli homlokzatot egy nagy kiugróval látták el, hogy megakadályozzák a nyári hónapokban a túlmelegedést, és egyúttal beengedjék a téli napsütést. Ezzel az átgondolt tájolással, valamint a napelemekből és geotermikus szivattyúból álló energiaforrással együtt „az energiafogyasztás szinte nulla”, mondja a csapat.

Francois Verhoeven Architects
Napelemek a tetőben elrejtve

A Francois Verhoeven Architects három ferde tetőfelületet tervezett a K2 háznak, mely egyrészt a környezetre reagál, másrész a passzív működés stratégiája. A napelemek a lejtős terület mentén vannak elhelyezve, ahol a legjobban el vannak rejtve a szem elől. Eközben a dél felé néző és a látogatók számára látható tetőfelületet fa burkolat és növényzet borítja.

Francois Verhoeven Architects
A csapat így fogalmazott: „Ez egy fontos építészeti állásfoglalás. A napelem velünk marad, jó tiszta energiaforrást jelentenek, de nem feltétlenül kell elviselni domináns és fényes megjelenését. Ahol csak lehetséges, a napelemek láthatatlanul is végezhetik munkájukat. A döntés, hogy a paneleket elrejtsük, természetes és kevésbé technológiai megjelenést kölcsönöz az épületnek, nem dominálják a szolárpanelek, ahogy az gyakran előfordul a kevésbé átgondoltan tervezett napelemes házak esetében.”

Francois Verhoeven Architects

Kifejezi az idő múlását

A Francois Verhoeven Architects a holland falu követelményeit figyelembe véve semleges anyagokból, többek között fából, betonból és eloxált, meleg színű alumíniumból építi meg a K2-t. Az anyagpaletta természetes jellegzetességeihez hozzájárul, hogy az alumíniumot, a karcsú ablakkereteket és a faburkolatot kezeletlenül hagyják, hogy látható legyen rajta az idő múlása. Ennek a választásnak köszönhetően a ház minimális karbantartást igényel majd a következő években. Eközben az integrált növényvilág egyre nő és színesebb lesz, a déli fekvésű fa pedig szürkésebbé válik.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek