Krétarajz

A Konstantinos Stathopoulos | KRAK. építészei által megálmodott Casa Katana egy cikcakkos vonal a krétai tájban. A görög sziget déli részén található lakóépület tervét a telek egyedi formája és a helyszín jellegzetességei –a sziklaformációk, a tájolás, az éghajlati viszonyok és a tengerre nyíló, lehengerlő kilátás – ihlették.


Az építészek arra törekedtek, hogy a ház egészen belesimuljon a tájba, és sértetlenül hagyja a telek szépségét. A terv a japán kard, a katana éles, mégis finom vágásának nyomát idézi, mondhatni, belevésődött a földbe – és innen kapta a nevét is. Az inspirációt nyújtó kard élességét és suhintását idézi a hosszú betonlap, amely a rezidencia határait jelzi, és két irányban is csodás kilátást biztosít.

Casa Katana
Az épület minden eleme ennek a vésett kardnyomnak megfelelően alakult ki – ez alkotja a ház gerincét. Az elemek a régió észak-nyugati szeleinek figyelembevételével, harmonikus arányban vannak elrendezve, melynek köszönhetően az épületet dinamizmus jellemzi, és futurisztikus, mégis minimalista hangulatot áraszt.

Casa Katana
Konstantinos Stathopoulos | KRAK. tervezői aerodinamikus formát adtak a szerkezetnek, mivel a helyi szelekhez alkalmazkodva, kissé kelet felé hajlították azt. A Casa Katana a helyszín sziklái fölé, elég magasra épült ahhoz, hogy egyszerre biztosítson zavartalan kilátást és háboríthatatlan privát szférát. Kiváló termikus és fenntartható adottságokkal rendelkezik: félig a föld alá bújik, és a mediterrán, észak-afrikai éghajlati viszonyok, a nap mozgása és a tájolás figyelembevételével épült ki.

Casa Katana
A szerkezet alapanyagát a helyi adalékanyagokból kikevert színes betonkeverék adja. Az épület felszínét úgy munkálták meg, hogy az a sziklák textúráját idézze. Ez a felület ugyanakkor rendkívül tartós, hosszútávon minimális karbantartási munkát igényel, valamint alacsony energiafelhasználást biztosít.

Casa Katana

Ezenkívül a színes beton monolitikus hangulatot és esztétikát, egyfajta barlangérzetet nyújt a lakók számára. Az épületet a föld alól lehet megközelíteni, a bejáraton át pedig olyan belső térbe jutunk, ahol a játékos fény-árnyékhatások izgalmas kalandozásra hívnak.

Casa Katana
A cikcakkos betonvonal mentén lakóterek és szobák tárulnak fel, melyekből csodálatos kilátás nyílik. Mivel a krétai klíma lehetővé teszi a szabadtér maximális kihasználását, a ház nagy részét kültéri és félig fedett területek alkotják. Az ablakok a félig nyitott szobák koncepciójának megfelelően nyílnak, így a ház passzívan működik a nyári hónapokban. A kivételes építészeti élményt nyújtó ház a dél-krétai táj szépségeinek felfedezésére és megtapasztalására buzdítja lakóit.

Casa Katana
Az építészek célja az volt, hogy olyan lakóházat tervezzenek, mely egyszerre praktikus és álomba illő: rendelkezzen a bioklimatikus tervezés szabályainak megfelelő funkcionális jelleggel, ugyanakkor megszólítsa az emberi lelket. A Casa Katana a krétai mitológiából és talajból épült menedék a tájban – mintha csak azért épült volna, hogy a Minótaurusznak adjon otthont, és Ariadné szála vezetne belőle ki, a csillámló kék tenger felé.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek