Tekergő épület

Elkészült a Wallmaker művészi és fényes „Jackfruit kertes rezidenciája” az indiai Keralában. A földház a telek egyik sarkában álló óriási jackfruit fa tiszteletére kapta a nevét.

Az ingatlant nagycsaládoknak szánták, így egyszerre nyújt lehetőséget elvonulásra és együttlétre. Ezt egy olyan vegyes fal kiépítésével érték el, mely a jackfruit fát megkerülve csavarodik a magasba, míg héjszerkezetű tető nem lesz belőle. A körkörös falnak köszönhetően intim, japán zen kerthez hasonlítható tér jön létre, ami árnyékot és nyugalmat ad.

Wallmaker
Az épület túlnyomó részben tömörített földblokkokból és döngölt földből készült. A falakon módszeresen elhelyezett nyílásoknak köszönhetően szabadon áramlik a levegő.

WallmakerA földblokkok olyan sártéglák, melyek homok, sóder, és cement összetömörítésével készülnek, és negyedakkora a megtestesült energiájuk, mint a hagyományos égetett téglának. Ezek a falak adják a vasbeton tetőszerkezetnek és az előgyártott, acéllal erősített boltozatoknak a nagy részét. Ennek köszönhetően héjszerkezet 40%-kal kevesebb beton és 30%-kal kevesebb acél felhasználásával épült fel.

Wallmaker
A „Jacfruit kertes rezidencia” belterének jellegzetes eleme a szervesen illeszkedő lépcső mely mintha a fényes átrium felett lebegne. A lépcső úgy fest, mintha egy, a keresztbe nyúló csöveken végigterített textília lenne.

Wallmaker

A tervező brigád felesleges, roncstelepről szerzett csődarabokból alkotta meg az óriási ablakokat védő különleges rácsokat, valamint a csillárokat is. A hulladék újrahasznosításával, fenntartható módon készült művészi alkotásoknak köszönhetően játékos fény-árnyék hatás jön létre a szobákban.

Wallmaker

Wallmaker

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek