Traktor dizájn

A traktort egyszerű, praktikus járműnek tartjuk, pedig akár feltűnő és különleges is lehet. A New Holland Agriculture a híres olasz karosszériaépítőt, a Pininfarinát kérte fel az új Straddle Tractor Concept megtervezéséhez.


A szőlőt általában meredek lejtőkön termesztik, a tőkék körülbelül egy méternyire vannak egymástól. Az ültetvény ösvényei nagyon keskenyek, ezért a gyümölcsöt kézzel kell leszedni – hiszen egy hagyományos méretű traktor kárt tehetne a szőlőben. A Straddle Tractor Concept igen különleges felépítéssel rendelkezik, különösen a mezőgazdaságban használt traktorokkal összehasonlítva. Magas, előre dőlő vezetőfülkéje a tetejénél a legszélesebb és lefelé keskenyedik, így egy kicsit egy pezsgőspohárra emlékeztet. Ez a forma egyrészt a prémium kategóriás termelőkre utal, gyakorlati szempontból pedig elősegíti a keskeny ösvényeken való közlekedést.

Straddle Tractor Concept
A traktor koncepció plüssfülkével rendelkezik, amely a szőlőszedést is megkönnyíti. A fülkét üveg veszi körül, így a vezető akadálytalanul rálát a környezetére. A kényelmes ülés forgatható, és boroshordókra emlékeztető fából készült díszítéssel rendelkezik. A berendezés elektronikus meghajtású. A New Holland még nem közölt adatokat, de az biztos, hogy a hagyományos, gázüzemű modellnél tisztább üzemű lesz.
„Az úttörő traktor koncepciónk bepillantást nyújt a jövőbe, amelyről a keskeny, értékes szőlőültetvényekkel rendelkező prémium bortermelők álmodnak” – nyilatkozta Carlo Lambro, a New Holland elnöke.

Straddle Tractor Concept
Bár a Pinanfarina leginkább autók tervezéséről ismert – olyanokról, mint a Ferrari Testarossa, a Maserati GranTurismo és a nemrég bemutatott Foxtron Model E –, nem most terveztek először traktort. 2015-ben előrukkoltak egy koncepcióval a Zetor traktorok számára, ami ugyan nem került legyártásra, de a terv egyes elemeit később felhasználták másik modellek készítésekor.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek