A pók hálójában

Az Észak-Iránban található Vanoosh Villa egy három részből álló magánrezidencia, amelyet a 35-51 ARCHITECTURE Office készített. A hálószerű faszerkezettel díszített projekt egy olyan beltéri-kültéri életstílust fejez ki, amely egyszerre új és hagyományokban gyökerező.


„Az iráni hagyományos építészet megtanított minket arra, hogyan hozzunk létre olyan tereket, amelyek biztonságosak, rugalmasak és a lakók igényeire reagálnak. A modern építészet pedig megtanított minket arra, hogy minden felesleges funkciót kiiktassunk. A Vanoosh Villa tehát egy kísérlet arra, hogy a valóságban alkalmazzuk ezeket a leckéket” – fejtette ki az építészeti iroda.

Vanoosh Villa
35-51 ARCHITECTURE Office három igénynek igyekezett megfelelni: hogy az otthon végtelen teret érzékeltessen, biztonságos szobát kínáljon és védelmezze a magánéletet. Ezen igények alapján meglehetősen innovatív módon alakították ki a Vanoosh Villát.

Vanoosh Villa
A határtalan teret illető kérésből kiindulva az építészek a villa területét három, egymástól viszonylag távol eső zónára bontották: egy hely a főzésre, egy hely az alvásra és egy hely a társasági életre. Bár mindhárom blokk különálló funkciókat szolgál, folyosók kötik össze őket, így lehetővé téve, hogy a lakók könnyedén átjárjanak egyik térből a másikba.

Vanoosh Villa

Ezek a folyosók a különböző évszakokhoz igazodó, eltávolítható falakkal vannak ellátva, melyek egyszerre választják el és kötik össze a három tömböt. Ez utóbbi jobb szellőzést is biztosít azáltal, hogy az uralkodó szelek északnyugat felől érkeznek, így a nyári hőségben az egész villa lehűl.

Vanoosh Villa
A második igényre reagálva az építészek beépítettek egy „biztonságos szobát”, amely tulajdonképpen egy kis, független villaként jellemezhető, ami diszkréten illeszkedik a teljes elrendezésbe.

Vanoosh Villa
Ami pedig a magánéletet illeti, a három különálló blokkot úgy tervezték meg, hogy hangulatos és intim tereket biztosítsanak a lakók számára. A félig nyitott, fából készült előtető egy másik kísérlet a magánélet védelmére: növényeket futtatnak fel rá, hogy zöld, vizuális ütközőt alkosson a szomszédság és a ház között. „Azt mondhatnánk, hogy olyan privát tereket akartunk létrehozni, amelyek nyitottak a természet és a közvetlen környezet felé. Megnyílik, hogy üdvözölje Önt, ugyanakkor bezárul, hogy védelmet nyújtson” – foglalta össze a csapat.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek