Az Airbus új okos ülései

A Layer kreatív ügynökség tervezője, Benjamin Hubert megálmodott egy ülés prototípust Airbusok számára, amelyet okos textillel készítenek el. A Move névre keresztelt design segítségével az utasok számos funkciót kezelhetnek, mint az övfeszesség vagy hőmérséklet.

Az Airbus okos ülései

A Move koncepció fejlesztése 18 hónapig tartott és egy a Layer és Airbus közötti együttműködés eredménye. A két cég célja, hogy újragondolják a repülés élményét. Olyan kényelmes üléseket akarnak létrehozni, amelyeket az utasok saját preferenciáiknak megfelelően alakíthatnak. A Move intelligens textíliákat használ, tele szenzorokkal és egy vezérlő applikációval.

Az Airbus okos ülései
Az app még arra is felhívja az utasok figyelmét repülés közben, hogy mozgassák meg magukat, ha túl hosszú ideje egy helyzetben ülnek. Például szól, hogy álljunk fel és sétáljunk körbe, így segítve a keringésünket, mikor végezzünk nyújtásokat ülő helyzetben, valamint akkor is szól, ha nem ártana innunk egy korty vizet.

Az Airbus okos ülései
A prototípus egy kompozit anyagból készült vázból és egy darabból álló ülésből készül. A huzatot intelligens textillel vonják be, amely más-más szálsűrűséggel van ellátva, figyelembe véve a test megfelelő támasztását. Az utazás során az ülés automatikusan alkalmazkodik az utas magasságához, súlyához és mozgásához mérten.

Az Airbus okos ülései
Benjamin Hubert designja természetesen a repülés környezetre gyakorolt hatásán is változtat, hiszen ezek az ülések csökkentik a gép súlyát, így jelentősen kevesebb üzemanyagra lesz szükség a repüléshez.

Az Airbus okos ülései

Az intelligens textilt poliészterből és gyapjúból készítik el, amit vezetőképes fonallal erősítenek meg. A vázat alumíniumból és szénszálas anyagból gyártják.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek