Casa Calixto, a videki kőház

Válaszul a városi élet bizonytalan jövőjére a változó éghajlati viszonyok között, a spanyol GRX Arquitectos stúdió a hegyvidéki Granada városán kívül mutatja be Casa Calixto nevű lakóházát.

Casa Calixto

A projekt a Puebla De Don Fadrique-ban található, az Ibériai-félsziget déli részének egyik legmagasabb csúcsának lábánál. A mélyen gyökerező tradíciók és a büszke nemzet a modernizáció dilemmájával találta magát szemben. A rusztikus kőlakás megtervezésekor a csapat egy új jövőt tart szem előtt, amely a város és a vidék közötti széles körű migrációt látja politikai és éghajlati bizonytalansággal szembeni megoldásnak. A Casa Calixto új, vidéki hangolatot és egyszerű és természetes életet kínál.

Casa Calixto

A Casa Calixto kortárs konstrukcióval fejezi ki a népi táj folytonosságát. A házra egyszerű és kifejező anyagfelhasználás jellemző. A ház építésénél a csapat helyi kivitelező cégekkel dolgozott, hogy szerves, a maga nemében tökéletlen és kézzel készített eredményt kapjon. A belső tér rusztikus kővel borított, melyet a helyi kőbányából hoztak. A kő természetessége kézi megmunkálást kívánt.

Casa Calixto

A nyitott belső tér egy garázsra emlékeztet, mely a napos kertre nyílik, mennyezetig nyúló ablakokkal. A külső fal a hagyományos építészetet tükrözi és a lakók privát szféráját is megtartja. A falon lévő kis nyílások pedig a belső világot kötik össze a természettel.

Casa Calixto

A Casa Calixto a modern építészet mintázatát fordítja ki. Nem szeretné, ha a természet dominálna a tervezésben, hanem eggyé szeretne válni környezetével. A falakat nem védi meg a természettől, annál inkább a város hatásától, így tökéletes búvóhelynek bizonyul a kert a város zajától.

Casa Calixto

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek