Interkatív háztető, amely a hőmérsékletnek megfelelően nyílik és záródik

A hidraulikus rendszer nyitja és zárja a kínai Xiahuayuan faluban található látogatóközpont három paneljét, a külső hőmérsékletnek megfelelően.

Operable Interactive Village Hut

A Tsinghua Egyetem építészeti karának Weiguo Xu professzor által vezetett csapata tervezte az Operable Interactive Village Hutot, amelynek falai bezárulnak, ha a hőmérséklet 16 Celsius fok alá csökken, és kinyílnak, ha 29 fok fölé emelkedik. A rendszer egyidejűleg a fűtést vagy légkondicionálást is kiváltja.

Operable Interactive Village Hut

Az apró hegyvidéki dombokkal és a turisták körében népszerű lejtőkkel Xiahuayuan falu aktívan készül a turizmus megnövekedésére, amely a 2022-es pekingi téli Olimpia generál majd. A csiszolt sziklaszerű formájával a kunyhó úgy van kialakítva, hogy a közeli hegyek durva alakját utánozza.

Operable Interactive Village Hut

„Egyszerre fogadóközpont és szuvenír bolt, de a kunyhó akár előadások számára is helyszínként tud szolgálni fesztiválok vagy nagyobb események alatt” – magyarázták az építészek.

Az Operable Interactive Village Hut 16 előregyártott üvegvas vasbeton panelből áll, amelyek az acélcső kerethez vannak rögzítve. A külső durva, földszerű megjelenését úgy alakították ki, hogy a paneleket föld és fű borítja, a faluban gyakran előforduló anyagok, és amely további erősíti a környező hegyekbe történő beolvadást.

Operable Interactive Village Hut

A kunyhó egy helyi vörös téglákból álló kis dobogón áll, amely a szerkezet melletti sekély lejtőn folytatódik, hogy megteremtse, amit az építészek „természetes nézőtérnek” neveznek a kunyhó nyitott állapotában. Belül a fa kompozit panelek a külső szabálytalan formáját követik, és kis háromszög alakú nyílások sorozata gondoskodik arról, hogy a kunyhóba akkor is jusson fény, amikor teljesen zárva van.

Operable Interactive Village Hut

A csapat ezt a projektet egy új építési mód prototípusának tekinti, amely képes jobban reagálni a környezetre. „Az ökológiai tervezés tényleges megvalósításához a meglévő technológiákat kell vegyíteni, és új épületrendszereket létrehozni” – mondta az iskola.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek