Shanghaji utópia

A shanghaji székhelyű Wutopia Lab építészstúdió egy elhanyagolt szivattyúházat alakított át egy farmon álomszerű pavilonná, a hétköznapi emberek közös emlékeinek szent terévé. A “mindenki szentélye” nevet adva az építészek egy éteri, áttetsző építmény létrehozására törekedtek, amely serkenti a járókelők kíváncsiságát, és spirituális utazásra hívja őket.

Az építészet és a művészet közötti valami a felhőszerű megjelenésével kiemelkedik a kínai Shanghaj külvárosában található rétről. A vízzel töltött félkör alakú platformon nyugvó és egy folyó felett lebegő építmény a vízfelületeken tükröződő tájra nyújt pazar kilátást.

Wutopia Lab

Az absztrakt művészeti nyelvezet és a metaforák rejtett sorozata révén a szerkezet egy álomba fogadja a látogatókat, arra invitálva őket, hogy pihentessék elméjüket és élvezzék a természet szépségét. A lebegő folyosón áthaladva a vendégek belépnek a 13 egymás melletti, áttetsző polikarbonát panelekből álló felhőszerű szerkezet üreges testébe. A tervezőcsapat mélybarna színt adott a felfüggesztett sekély medencének, amely alapként szolgál.

Wutopia Lab

A barnás színezés a csokoládét szimbolizálja – a gyermekkorunk bohémjára emlékeztető ízt -, amely a megrendelő egyik fő terméke. A csokoládé koncepció abból a gondolatból ered, hogy egy közös “édes” emlék összehozhatja az embereket. Emellett a kínai kultúrában ezek a közös élményekkel rendelkező helyek egyfajta szakralitást örökítenek meg. A csokoládés medence fölött emelkedik a “tejes” pavilon. ‘A hagyományos kínai kultúra egyik legfontosabb varázsa, hogy a hétköznapi helyeket a közös emlékek építésével szakrális terekké lehet emelni. A tejcsokoládé, amelyet a sanghaji élelmiszeripar az anyaghiányos időkben talált fel újra, áldás volt az akkori kínaiak számára, és egykor a sanghaji kulináris emlékezet szerves része volt” – említette az építész. A Wutopia Lab az álmos pavilont a mindennapi emberek közös emlékekkel rendelkező szakrális tereként alakítja ki.

Wutopia Lab

Az ívekkel áttört félig átlátszó rétegek sorozata harmonikus vizuális összeállítást hoz létre. Az áttetsző bizonytalanság és a tájat elszigetelő medencék a hely szakralitását teremtik meg, ami sötétedés után még inkább felerősödik, amikor a szerkezetet megvilágítják, gyöngyházfényű tónusba burkolva.

Wutopia Lab

“A lányom kedvenc motívumát, a felhőt szimbólumként használva a polikarbonát panelek rétegei cakkos ajtónyílásokat és egymást átfedő sziluetteket alkotnak, hogy átírják a táj sík élményét, valamint beszélgetéseket és inspirációkat provokáljanak” – mondta az építész. „Az ember úgy lép be a mindenki szentélyébe, mintha egy olyan helyre lépne be, amelyet hétköznapi emberek közös emlékei alakítottak ki. Odabent a távolba tekintve egy gyönyörű földi tájat láthat. Tudja, hogy a mindennapi csodákat valójában hétköznapi emberek teszik”.