Szuperstruktúra

A túlnépesedés és a zöldterületek teljes hiánya miatt a gyorsan iparosodó Szöul városában komoly problémát jelent az intenzív szén-dioxid-kibocsátás. A szöuli fővárosi kormány felmérése szerint a kibocsátás nagy része a főváros szívében összpontosuló épületekből származik. A Kim Min Jae Architects helyi építésziroda ezekre a tényekre reagálva állt elő a Seoul Loop elnevezésű szuperstruktúra-projekttel, amely mesterséges fotoszintézissel működik, és oxigént pumpál a zsúfolt városba.

A növényi fotoszintézis természetes módon elnyeli a szén-dioxidot, és olyan körforgást hoz létre, amely friss oxigént lélegez ki. A túlzsúfolt városközpontban azonban minimális az a terület, amelyet növényekkel lehet megtölteni. Ezért Kim Min Jae vezető építész azt javasolta, hogy biztosítsanak egy területet a mesterséges fotoszintézis számára, és építsenek egy, növények termesztésére szánt helyet a meglévő városi szövet fölé. A Huam-Dongot választották a projekt helyszínéül; ez a terület alacsony épületekből áll és növényzettől mentes, így ideális a felülre helyezett blokk számára.

Seoul Loop
Az építész egy hurokszerű, a város felett lebegő épületet képzelt el a mesterséges fotoszintézis lehetséges területének és hatásának maximalizálása érdekében és a meglévő városszerkezet károsítása nélkül. A mesterséges fotoszintézis létesítményeit a tetőn helyezik el, a keletkező oxigén pedig a magasban távozik.
A teljes „szöuli hurok” faszerkezettel rendelkezik, amely környezetbarát módon helyettesíti a szén-dioxid-intenzív anyagokat. A tetőn mesterséges fotoszintetikus berendezések és fotoszintetikus panelek találhatók. Az ezen a szinten keletkező oxigént, hidrogént és vegyületeket összegyűjtik és a tető szélén lévő tartályban tárolják. Eközben az oxigén a homlokzatba épített csőben mozog, és végül a város légkörébe távozik. Az épület belsejében a növényeket termesztenek, és a kisebb létesítményekben a zöld növények természetes fotoszintézise, termesztése, értékesítése és tárolása zajlik.

Seoul Loop
Az infrastruktúra hatékony kezelése érdekében a növénytermesztési területen moduláris rendszert terveztek. A modulok azonos szélességűek, de különböző hosszúságúak, és elsősorban a „természeti park” és a „mezőgazdaság” szektorokba vannak besorolva. Ezenkívül a modulok körül kisméretű épületeket helyeztek el, mint például élelmiszerbolt, információs kioszk, F&B, építési létesítmények, magházak, terménytároló és terményértékesítő iroda.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek